Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Martinek jobbar på destinationsbolaget i Östersund. Så här års handlar mycket om att få upp all julbelysning i centrum. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Över tre mil ljusslingor lyser upp Östersund till jul

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i brinnande energikris så lyser Östersund upp mer än någonsin med flera mil av ljusslingor. Enligt destinationsbolaget är det inte så dyrt att driva moderna ledslingor – och de flesta verkar uppskatta julpyntet.

Till i år har ljusslingor för ytterligare ett 20-tal träd införskaffats av destinationsbolaget i Östersund. Det är en satsning som pågått under flera år för att lysa upp staden under den mörkaste tiden på året.

– Vi har också till i år klätt in flera gamla trähus i centrum och det här är bara början. Det finns fler fastighetsägare som står på kö, säger Peter Martinek på Destination Östersund när SVT träffar honom på gågatan.

Billiga i drift

Kostnaden för att köpa in slingorna står handlare och fastighetsägare för via det gemensamma destinationsbolaget. Även driftkostnaden faller till allra största del på fastighetsägarna.

– Ja, det är bara tio procent av slingorna som kopplats till det kommunala elnätet. Men slingorna är så billiga i drift numera att ingen handlare klagar.

Det är inte bara Östersund som smyckas. Både Brunflo och Lit har fått träd insvepta i ljusslingor. Nästa år ska även Torvalla och Lugnvik lysas upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.