• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör om fyra tips på hur vi kan säkra rent dricksvatten i framtiden, av miljöprofessor Anders Jonsson i videon ovan. Foto: SVT

Miljöprofessorn om framtiden: ”Välj mellan strandtomt och rent dricksvatten”

Publicerad

Vad krävs för att vi även i framtiden ska ha tillgång till rent dricksvatten? Professor i miljövetenskap Anders Jonsson ger fyra tips i videon ovan. Det handlar exempelvis om valet mellan en strandtomt vid Indalsälven eller ett fortsatt rent vatten, menar han.

Vi behöver inte spara vatten i Jämtlands län, för mängden vatten i sjöar och älvar kommer att öka med klimatförändringarna. Enligt FN:s klimatpandel, IPCC, kommer ökningen att uppgå till hela 20 procent.

Men med ökade regnmängder kommer däremot vattenkvaliteten att försämras, så för att möta klimatförändringarna behövs åtgärder, konstaterar Anders Jonsson, professor i miljövetenskap vid Mittuniversitetet.

Risk för parasiter ökar

Med klimatförändringarna försämras inte bara vattenkvaliteten utan risken för parasiter i vattnet, som Cryptosporidium, ökar också.

Det som är positivt är dock att vi har tid på oss att vidta åtgärder, om vi börjar göra något nu. Det menar Anders Jonsson. Hör vilka fyra tips han ger, för att säkra rent dricksvatten i framtiden, i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tio år sedan Cryptosporidium i Östersund

Mer i ämnet