• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Att många länsbor har magproblem som de kopplar ihop med eller misstänker kan ha sitt ursprung i Cryptosporidieutbrottet framgår bland de som skrivit i SVT:s chatt under veckan. Foto: SVT Grafik

Många upplever bestående magbesvär efter Cryptosporidiumutbrottet

Uppdaterad
Publicerad

Många som blev sjuka av vattenparasiten 2010 vittnar om bestående och långvariga magbesvär efter Cryptoporidiumutbrottet.

Nu är det tio år sedan Östersund drabbades av Europas största utbrott av Cryptosporidium. Under veckan har vi på SVT Nyheter Jämtland belyst det ur olika vinklar, vad det betytt för utvecklingen av VA-näten i Sverige, vad människor i länet minns från utbrottet och vad det fått för konsekvenser för människors hälsa.

Allvarlig magsjukdom

Läkaren Mikael Lilja berättar om att det finns studier som tyder på att det är vanligare att människor som drabbades av parasiten Cryptosporidium vid utbrottet  2010 har magbesvär dels i form av irritabel tjocktarm.

– Men det finns också indikationer på att den allvarliga inflammatoriska tarmsjukdomen ökat, säger han – här berättar Mikael Lilja mer om ökningen av allvarliga tarmsjukdomar i länet.

Många vittnesmål om magbesvär

Att många länsbor har magproblem som de kopplar ihop med eller misstänker kan ha sitt ursprung i att de blev sjuka i Cryptosporidieutbrottet framgår bland de som skrivit i den chatt som vi har haft öppen under veckan.

Hade så väldiga smärtor i en och en halv vecka att jag var en dag från att åka in till akuten. Lider vidare av IBS, dock mildare tack vare omläggning till mer vegansk diet. Inget direkt bra svar från läkarna, skriver Johan.

Micke tycker sig ha men tio år efter han insjuknade: Jag åkte på det. Sket brunt vatten i nästan två veckor. Och sen dess får jag ont i magen av kryddig mat, skitkul...

Karin skriver: Jag blev i två omgångar lindrigt sjuk med huvudvärk svaghet och diarré. Någon månad därefter märkte jag att jag återkommande fick blödningar från tarmen samt ihållande trötthet i samband med blödning. Våren 2011 råddes jag att utesluta gluten, blödningarna försvann och energin återkom. Jag har sedan dess ätit glutenfri kost och sålänge jag inte får i mig gluten så fungerar det bra. Om jag får i mig gluten så blöder jag igen dagen efter. Jag kopplade först inte denna intolerans till Crypto, men har i efterhand förstått sambandet.

Här i chatten kan du läsa fler erfarenheter och upplevelser som människor delat med sig av.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tio år sedan Cryptosporidium i Östersund

Mer i ämnet