Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vilka lärdomar drogs och vad blev konsekvenserna av det stora cryptosporidieutbrottet i Östersund för tio år sedan? Följ med i vår serie. Foto: SVT

Tio år sedan Cryptosporidium i Östersund – hur drabbades du?

Uppdaterad
Publicerad

Det var det största utbrottet i sitt slag i Europa – uppskattningsvis insjuknade 40 000 personer efter att ha druckit vatten förorenat av Cryptosporidium. Nu har det gått tio år sedan utbrottet i Östersund och det uppmärksammar vi med en serie reportage och artiklar.

Många blev sjuka då, och många har också fått dras med långvariga problem efter infektionen. Vi vill gärna att du delar med av dina upplevelser från utbrottet här i vår chatt. Hur drabbades du?

SVT rapporterade · Tio år sedan Cryptosporidium – vad är dina minnen och hur drabbades du?

Nu stänger vi chatten. Stort tack till alla som delat med sig av sina minnen och erfarenheter av cryptosporidieutbrottet.

Alice • Jag var sjuk ett par dagar innan det blev känt att vi hade en cryptosporidieparasit. Var tussig med hög feber och konstiga smärtor i magen. Ringde 1177 efter någon dag och då sa de "att det går nå´t nu" att det var många som drabbats av magsjuka.

Johan • Fick intag av crypto i duschen. Hade så väldiga smärtor i en och en halv vecka att jag var en dag från att åka in till akuten. Lider vidare av IBS, dock mildare tack vare omläggning till mer vegansk diet. Inget direlt bra svar från läkarna

Sofie • Jag var höggravid när jag åkte på crypton. Hade såna galna kramper i magen, kunde inte äta, sprang på toa stup i kvarten.. Var på riktigt orolig för min bebis med tanke på hur det kändes som att hela magen vreds om där inne.. Efter detta blev jag ofta magsjuk, något som jag inte blivit under 10 års tid innan dess.. Nu åkte jag på det så fort nån i familjen eller dess närhet blev dålig. Och varje sjukdomsperiod gav mig lika hemska kramper i magen som jag hade under crypton. Efter ytterligare några år slapp jag magsjukan, men kunde fortfarande få dessa kramper nån gång per år.. För två år sedan fick jag under en halvårsperiod kramper o diarréer en gång i månaden ganska precis. Till slut valde jag att söka vård, och en lång utredning drog igång, vilket slutligen gav diagnosen Crohns.. 😕 Kan det ha en koppling? 🤔

Birgitta Olsson • Jag fick diarre och mådde illa, Det bara vred om i magen när jag var i källaren och hämtade upp julsaker. Pinsamt värre då jag bajsade på mig nere i källaren och skulle försöka ta mig upp till min lägenhet på andra våningen. Som tur var mötte jag ingen i trappan. Diarre och illamående i flera dagar och kände av det till och från i en hel månad. Var inte alls kul.

Sara • Jag hälsade på i Östersund under tiden parasiten fanns i vattnet och blev fruktansvärt magsjuk. Jag trodde det var en vanlig magsjuka tills jag ett år senare fick höra om parasiten. Jag hade ont i lederna i ca ett år, det var så illa att jag utreddes för reumatiska besvär, vilka jag inte hade. Idag har jag ledvärk då och då men mår i övrigt bra!

Andreas • Fick alvarliga problem som kulminerade 7-8 månader efter jag hade smittats. Under en månad när det var som värst kunde jag bara äta havregrynsgröt. Gastroskopin visade ingen inflamation som vid magkattar, men som läkaren sa: "beror det på Cryptosporidium ser vi inget". Det tog nog 2-3 år till att magen var mer eller mindre bra igen. Tålde inte kryddor och alkohol. Nu har jag inga märkbara problem med magen, även om den inte är så tålig som innan. Däremot hade jag inte innan kopplat att mina problem med lederna jag har haft de senaste 5 åren kan bero på Cryptosporidium. Tack för att ni tog upp det!

Micke • Jag åkte på det. Sket brunt vatten i nästan två veckor. Och sen dess får jag ont i magen av kryddig mat, skitkul...

Maria • Sonen på 16 år fick hög feber och magproblem innan någon visste om detta. Jag sa åt honom att dricka mycket vatten och inte hålla på att dricka coca cola. Har fortfarande dåligt samvete. Han blev laktosintolerant efter detta. Både han och jag blev sjuka i fler månader: Illamåendet förföljde oss länge.

Ulla • Andra blev bra efter jul men mina besvär kvarstod. I maj 2013 fick jag hjälp på Aleris på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm. Det konstaterades att jag var glutenintolerant. Två år efter fick jag diagnosen Diabetes2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tio år sedan Cryptosporidium i Östersund

Mer i ämnet