Emma Härdelin fick ta emot utmärkelsen för Triakels räkning av Ale och Anna Möller. Foto: Peter Ahlbom

Triakel årets grupp

Publicerad

Den jämtländska folkmusikgruppen Triakel utsågs till ”Årets Grupp” vid Folk- och världsmusikgalan 2020.

Triakel består av Emma Härdelin på sång, Kjell-Erik Erikssonpå fiol och Janne Strömstedt på tramporgel. Att just de skulle bli utsedda till Årets grupp var lite förvånande berättar Janne Strömstedt.

– Vi visste att vi var nominerade, men det var överraskande och väldigt roligt att vi vann, berättar han för SVT Nyheter Jämtland.

I motiveringen skriver juryn:

En grupp som med utsökt musikanteri och nära samspel frammanar stämningar av både mörker och ljus. Gruppen har genom åren förfinat sitt uttryck med små medel och visar på en aldrig sinande spelglädje. Intrikat, intimt och fast rotad i traditionen skapar denna trio fantastisk musik på röst, fiol och tramporgel. Ett program byggt på visor, främst från hemtrakterna Jämtland och Hälsingland har fört gruppen runt Sverige och på turnéer utomlands.

Triakel firar i år 25-årsjubileum, och exakt varför gruppen fick pris nu vet inte Janne Strömstedt.

– Nej, det vet jag inte. Det kan ha att göra med att vi kom ut med albumet ”Händelser i nord” förra året.

Kluksfestivalen i sommar

Nu planerar Triakel att åka på turné i Tyskland i höst, och man har en del spelningar i länet i sommar, bland annat på Kluksfestivalen.

– Vi skulle ha spelat i Oslo till helgen, men det går inte nu, säger Janne Strömstedt. Så vi får hoppas att de senare spelningarna kommer att kunna genomföras.

Triakel med från vänster Janne Strömstedt, Emma Härdelin och Kjell-Erik Eriksson Foto: Karin Alfredsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.