Maria Johansson är ordförande i Hotellgruppen i Östersund. I ett år har branschen nu fått kämpa i en bitande motvind. Foto: SVT Jämtland

Trots krisen – hotellen vill blicka mot framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Förra året tappade hotellen i Östersund 200 miljoner i omsättning och i dag ligger beläggningarna på omkring 20 procent. Det är en kris som ingen i dag kan se slutet på.

Vi har tidigare berättat om hotellägaren Maria Johansson i Östersund. Hon hade tecknat en försäkring som skulle täcka driftsstörningar. Men just för det som inträffat nu täckte den inte.

– Det hade funkat om Regeringen bokstavligen stängt ned oss. Men nu får vi ju ha öppet även om vi just inte har några gäster, förklarar hon.

Trogna gäster

Och några trogna fortsätter att boka rum. Exempelvis de som jobbar med bygg- och anläggningar och även stafettlälkare. I februari förra året, innan coronan slagit till, så låg beläggningen på 55 procent. I år ligger februaribeläggningen på 20 procent och intäkterna har minskat med 80 procent.

– Vi har fått säga upp alla medarbetare. Nu sköts hotellet i princip av mig själv och min man, ändå är det månader där vi inte ens får ihop till de fast kostnaderna, säger Maria.

Ger inte upp

Och coronan tuffar ju på och nya restriktioner avlöser varandra. Men Östersunds hotellägare har bestämt sig för att ta upp kampen.

– Det är viktigt att vi vågar titta framåt. Hur ska den lokala hotellnäringen se ut om vi inte kan förlita oss på evenemang och konferenser, säger hon.

Just framtidsfrågorna stod på dagordningen när Hotellgruppen hade ett möte på torsdagseftermiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.