Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Trots rekordresultat för Jämtkraft – räkna med högre elräkningar i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala elbolaget Jämtkraft ser ut att göra rekordresultat. Resultatet pekar på närmare 880 miljoner kronor – men det är inget som kommer kunderna till gagn. Istället väntar en vinter med högre elpriser.

Det har knappast undgått någon att det skakar rejält på den europeiska elmarknaden. Priser skenar och olika länder överväger drastiska åtgärder för att minska förbrukningen inför vintern. 

Här i Jämtlands län råder ingen elbrist. Här produceras mer än vad som förbrukas, men eftersom elmarknaden är global så påverkas vi ändå och det kommer främst märkas på elräkningen.

Tillgång och efterfrågan

– Hela marknaden är sammankopplad i ett stort system, så det handlar om tillgång och efterfrågan, säger Jämtkrafts vd Klas Liljegren.

Allt pekar alltså på att det kommer bli dyrare för Jämtkrafts kunder. Samtidigt kommer det fortsatt vara billigare här än vad det är i exempelvis södra Sverige och andra länder.

– Vår uppmaning är väl att försöka sitta still i båten, säger Klas Liljegren.

879 miljoner i resultat

Samtidigt ser Jämtkraft ut att gå mot rekordvinst. Enligt prognosen kommer bolaget redovisa ett resultat på 879 miljoner kronor för 2022. Förklaringarna är bland annat högre intäkter från elförsäljning.

Att det kommunala elbolaget går med stor vinst är alltså inget som kunderna kommer att märka av. Enligt Klas Liljegren skapar det istället en långsiktighet för företaget.

Det sade även politiker när SVT träffade dem tidigare i höstas. Då svarade bland annat oppositionsrådet Niklas Daoson (S) att det måste finnas buffertar för de investeringar Jämtkraft ska göra.

Fakta om Jämtkraft

  • Jämtkraft AB ägs till 98% av Östersunds Rådhus AB som Östersunds kommun i sin tur äger.
  • Åre kommun och Krokoms kommun äger 1% vardera av Jämtkraft AB.
  • Jämtkraft och dess dotterbolag producerar, distribuerar och säljer el och fjärrvärme främst till kunder inom Jämtlands län.

Källa: Östersunds kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.