Linnea och Igor Börrefors på sin gård i Häggnäset utanför Gäddede

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se varför Linnea och Igor Börrefors tror att de skulle kunna ha fler lantbruksdjur om virtuella stängsel tilläts i Sverige. Foto: Malva Lund Hanefjord/SVT

Linnea och Igor i Gäddede fick minska antalet lantbruksdjur – nu hoppas de på vändning

Uppdaterad
Publicerad

Jordbruksverket tror att de tuffa skördeår som varit är en av anledningarna till att lantbruksdjuren minskar i antal. Något som paret Linnea och Igor Börrefors upplevt på deras gård i Häggnäset utanför Gäddede.

Linnea och Igor Börrefors driver lantbruk i Häggnäset där deras kor går ute året om i fjällmiljö. Men paret har varit tvungna att minska på antalet nötkreatur då vädret ställt till med torka och för mycket nederbörd under de senaste åren.

– Tidigare hade vi mer djur på gården, och sen har vi fått minska på antalet allteftersom, säger Linnea Börrefors.

Paret blickar nu framåt, och har planer på att börja öka antalet djur igen. Och Igor Börrefors har hoppet uppe på att sommaren år 2025 kommer ha bra förutsättningar.

– Vi är i expansionstid nu och hoppas på att vi kan öka antalet djur på vår gård framöver, och vi hoppas att det ska gå bra, säger Igor.

Paret vill se virtuella stängsel i Sverige

Det sjunkande antalet lantbruksdjur i länet är inget som förvånar Linnea och Igor. Men paret ser en lösning som de anser skulle underlätta för lantbrukare som har boskap.

– Skulle vi få tillgång till virtuella stängsel skulle vi kunna ta hand om betydligt fler djur än vad vi kan idag på vår gård, säger Linnea.

Vad är virtuella stängsel?

Virtuella stängsel är en teknik där lantbrukare ritar upp en virtuell hage på en karta som lantbruksdjuren ska befinna sig i. Lantbruksdjuret har på sig ett halsband som ger ifrån sig signal när den närmar sig gränsen för den virtuella hagen, och en elektrisk stöt om den passerar gränsen. Dessa stängsel är idag inte tillåtna i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.