Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”2023 är hittills betydligt sämre än fjolåret”. Det säger mjölkbonden Sven-Erik Eriksson på Frösön. Foto: Anders Öhlund/SVT

Tufft för bönder i Jämtlands län – höga priser på diesel och kraftfoder slår hårt

Uppdaterad
Publicerad

Länets 500 mjölk- och köttbönder får det allt tuffare. De höga priserna på diesel och kraftfoder slår hårt mot bönderna.

– Vi måste i dagens krigs- och krisläge i Europa säkra att vi kan förse vår befolkning med mat. Vi måste ha mat på bordet, säger Lars Ahlin, ordförande för LRF i Jämtlands län.

– Länets bönder får idag vända på varje krona. Vissa väljer att låta investeringar vänta då läget är mycket osäkert säger Lars Ahlin

Tecken på lågkonjunktur

Sven-Erik Eriksson är mjölkbonde med 150 kor på Frösön. Han ser tydliga tecken på en lågkonjunktur

– 2023 är hittills betydligt sämre än fjolåret. Priset för mjölken som bönderna får har sjunkit i år men inte kostnader. Att vi snabbt går mot en lågkonjunktur ser jag varje dag, säger Sven-Erik Eriksson.

LRF Jämtland höll idag sitt årsmöte på Frösön. Framförallt osäkerheten oroade länets bönder

– Vi klarar att förse befolkning i Jämtland med mjölk och kött, där är vi starka. På spannmålssidan är läget sämre säger Lars Ahlin.

Hör hur bönderna i Jämtlands län klarar dyrare tider i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.