Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De är absolut inte bra för landsbygden” – hör Bengt Johnsson, agronom på Jordbruksverket, om varför utvecklingen inte är bra för Norrlands inland. Foto: SVT

Antalet bönder minskar – oro för framtiden: ”Norrlands inland särskilt känsligt”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet bönder i Sverige fortsätter att minska. Den största minskningen har skett inom gruppen skötsel av lantbruksdjur.

Det finns en oro hos många lantbruksföretag för framtiden, och det är inte bara livsmedelsproduktionen som påverkas.

– Norrlands inland är särskilt känsligt, säger agronomen Bengt Johnsson.

Totalt sett har antalet jordbruksföretag i Sverige minskat med 18 procent sedan 2010, och nya siffror från Jordbruksverket visar att den långsiktiga trenden håller i sig.

– De stora jordbruksföretagen och de allra minsta gårdarna blir lite fler, medan medelstora jordbruksföretag minskar i antal, säger Bengt Johnsson, agronom på Jordbruksverket.

Färre bönder med lantbruksdjur

Antalet jordbruksföretag har minskat med en knapp procent sedan 2020. Den kraftigaste minskningen skedde inom gruppen skötsel av lantbruksdjur, där antalet företag minskade med drygt 380 stycken.

Skeenden som vi sett sedan många år tillbaka fortsätter, säger Bengt Johnsson.

Vad blir konsekvenserna av utvecklingen?

– Om det sker en utarmning på vissa platser, så att det tillslut inte finns bönder kvar är det ju inte bra för landsbygden. Där är Norrlands inland särskilt känsligt, säger Bengt Johnsson. 

Oro inför framtiden

Det finns en oro hos många lantbrukare inför framtiden. Högre pris på insatsvaror och drivmedel, skenande elpriser samt räntor som når nya höjder förväntas pressa branschen det kommande året.

– Vi ser helt klart en oro i branschen. Många hade hunnit köpa sina insatsvaror under förra året innan den riktiga kostnadskrisen slog till, men nästa år ser vi konsekvenserna av krigets och energikrisens effekter. De signaler vi får är att många avvaktar med satsningar och väntar in vad man gör från rikspolitiken, säger Lotta Folkesson, ordförande för Lantbrukarnas riksförbund i Västerbotten.

År 2022 uppgick antalet företag till 58 218, vilket är en minskning med ca 1 procent jämfört med 2020 då antalet uppgick till 58 791.

Sedan 1990 har antalet jordbruksföretag minskat med 40 procent.

Källa: Jordbruksverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.