Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Christer Sivervall i Granö om vad omställningen innebär. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Bonden Christer i Granö överväger att sluta med ekomjölk: ”Kan ge mig mer utvecklingsmöjligheter”

Uppdaterad
Publicerad

Norrmejerier planerar att halvera inköpen av ekologisk mjölk. Mjölkbonden Christer Sivervall i Granö planerar nu för att ställa om från ekologisk till traditionell produktion.

– Jag låter de som är mer ideologiskt drivna fortsätta med ekologisk produktion, så räcker ekostödet förhoppningsvis bättre, säger han.

Norrmejerier har en överproduktion av ekologisk mjölk motsvarande vad 1 000 kor producerar under ett år. Nu planerar mejeriproducenten att halvera inköpen ekologisk mjölkråvara.

Christer Sivervall i Granö har ett 50-tal kor som levererat ekologisk mjölk de senaste tolv åren, men nu lutar det åt att han ställer om.

– I början var det här riktigt lönsamt. Nettot på eko låg på 300 000 kronor på årsbasis. Nu har jag ett underskott på ungefär 25 000 kronor, säger han.

Christers förhoppning är att mejeriet ska kunna betala bättre till de som väljer att fortsätta ekologiskt, om han och andra väljer att gå över till konventionell produktion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer