Norrmejeriers styrelseordförande Göran Olofsson hoppas att ekobönderna vill ställa om. Foto: Norrmejerier/TT

Norrmejerier vill halvera mängden ekologisk mjölk

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre konsumenter köper ekologiska produkter. Nu väljer den norrländska mejeriproducenten Norrmejerier att dra ner på ekologisk mjölk från producenterna.

– Det kommer att vara en jobbig process för ekoleverantörerna. Vi hoppas att många frivilligt kan tänka sig att ställa om, säger Göran Olofsson som är styrelseordförande på Norrmejerier.

Idag är det knappt 50 av Norrmejeriers 330 mjölkleverantörer som levererar ekologisk mjölk. Norrmejerier vill att volymen minskar till hälften, något som tidningen ATL var först med att berätta.

– Efterfrågan på ekologiska produkter har minskat och det kan bero på att konsumenterna efterfrågar i första hand närproducerat. Att det ekologiska inte är lika viktigt längre. Men även inflationen ha gjort sitt, folk har inte råd, säger Göran Olofsson som är styrelseordförande på Norrmejerier till SVT.

Inget totalstopp

Norrmejerier betalar högre ersättning till ekobönderna, men har tvingats sälja mjölken som konventionell, enligt ATL.

Men Göran Olofsson betonar att det inte är något totalstopp av ekomjölk.

– Vi kommer även fortsättningsvis att ha ett behov av ekologisk mjölk, säger han.

Därför minskar inköpen av ekologiska mat – dagligvaruhandeln svarar i klippet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför går inköpen av ekologiska livsmedel ned – och hur kan man vända utvecklingen? Hör dagligvarujättarnas egna förslag. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.