Grönsaker är ett av de livsmedel som i vissa fall blivit billigare att köpa ekologiskt, enligt en ny rapport från Ekologiska Lantbrukarna. Foto: TT

Färre köper ekologiskt när maten blir dyrare

Uppdaterad
Publicerad

Försäljningen av ekologiska matvaror rasar. Pressade hushåll väljer bort dyrare ekologiska produkter när matpriserna stiger. 

Försäljningsvärdet på mat steg under andra kvartalet i år, visar en rapport från Ekologiska Lantbrukarna. Men det är ökade priser som ligger bakom den ökningen, i volym ser det helt annorlunda ut. 

Det är dessutom stor skillnad mellan ekologiska och konventionella, alltså icke-ekologiska, livsmedel. För ekologiska livsmedel syns en minskning i både försäljningsvärde och försäljningsmängd. 

I volym har försäljningen minskat med fem till tio procent för ekologiska matvaror, medan den i princip är oförändrad för konventionella livsmedel. En liknande utveckling syntes under årets första kvartal. Den kraftiga inflationen är en del av förklaringen, säger Ida Lind, marknads- och hållbarhetsexpert på Ekologiska Lantbrukare. 

Många konsumenter är intresserade av hållbarhet men man vet inte alltid vad den ekologiska maten står för. Det i kombination med att priserna stiger gör att folk väljer bort ekologiska varor, man vill inte lägga så mycket pengar på mat under inflation. 

Kan bli färre eko-lantbruk 

Ekologiska matvaror har haft en sämre utveckling än konventionella i alla kategorier. Störst är skillnaden för spannmålsbaserade livsmedel, där de konventionella produkterna ökade i värde med knappt tio procent, medan de ekologiska minskade med nästan lika mycket. 

Vad får det här för konsekvenser för ekologiska jordbruk? 

Vi ser redan att det finns lantbruk som står och väger om de ska fortsätta vara ekologiska eller gå tillbaka till konventionellt lantbruk. Smällen för det får den svenska naturen ta, när fler använder konstgödsel och giftiga kemikalier. 

Ekologiska Lantbrukarna bedömer att det finns en risk med dyrare ekologiska varor framöver, om antalet producenter minskar, säger Ida Lind. 

Det finns en risk för det, men samtidigt ser vi att ekologiska varor är på uppsving i hela Europa, så det kan bli billigare för att vi tar in ekovaror från andra europeiska länder. 

Ekologiska varor billigare 

Samtidigt har inflationen lett till att prisskillnaden mellan konventionella och ekologiska varor är mindre på vissa produkter, enligt Ekologiska Lantbrukarna. Nötfärs, havregryn, vetemjöl och smör är exempel på sådana produkter. 

På vissa varor har det till och med blivit billigare med ekologiska varor. Vi har bland annat sett exempel på det på mejeriprodukter och grönsaker, säger Ida Lind.

Så har försäljningen förändrats i kronor (källa: Ekologiska Lantbrukarna)

Alla livsmedelEkologiskaKonventionellaKvartal 2+5,0%-1,5%+5,4%Hittills 2022+3,2%-3,4%+3,7%Senaste 5 åren+23,5%+4,1%+25,1%

Ekologiska livsmedel

Vad ingår i ”ekologiska livsmedel”? Alla livsmedel som är certifierade med EU-lövet eller KRAV, samt MSC-märkt fisk.

Hur har mätningarna gjorts? Siffrorna har tagits fram av analysföretagen Nielsen och GfK på uppdrag av Ekologiska Lantbrukarna. Mätningarna baseras även på statistik om livsmedelsförsäljning från SCB.

Källa: Ekologiska Lantbrukarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.