Från 1 juli till 31 juli ökade matpriserna med i genomsnitt 1,5 procent. Foto: TT

Matpriserna stiger till nya rekordnivåer

Publicerad

Matpriserna fortsätter att stiga till nya rekordnivåer. Uppgången i juli var större än under hela förra året.

– Vi har inte har sett någon sådan här period sedan 1980-talet, säger Ulf Mazur på Matpriskollen.

Från 1 juli till 31 juli i år ökade matpriserna med i genomsnitt 1,5 procent. Det är den näst högsta prisökningen på en månad som Matpriskollen har registrerat. Bara i maj var prisökningen något högre.

– Det kanske inte låter så mycket, men det är väldigt mycket. Ser man till enskilda produkter och kategorier har ökningen varit betydligt högre, säger Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen, som jämför priser i dagligvaruhandeln.

Bland de varor som ökade mest förra månaden fanns lantkorv och avokado som steg med närmare 10 procent. Även ost och mjölk, som redan sett en kraftig prisökning, steg med 7 respektive 5 procent.

Tio procent på sju månader

Sedan i januari har priserna på matrelaterade produkter ökat med i genomsnitt 10,3 procent. Anledningen är de ökade kostnaderna för råvaror, energi och transporter till följd av pandemin och Rysslands invasion av Ukraina.

Den allt svagare svenska kronan gentemot dollarn och euron pressar också upp matpriserna.

De varor som ökat mest i pris sedan början av året är mejeriprodukter, ost och kött. Matfett har stigit med över 25 procent sedan januari och kyckling med närmare 24 procent.

Priserna fortsätter upp

Sverige är långt ifrån det enda landet med skenande matpriser. Nya siffror från samarbetsorganisationen OECD visar att i juni ökade matpriserna i medlemsländerna med 13,3 procent, vilket är den största ökningen sedan 1975.

Ulf Mazur tror att priserna kommer att fortsätta stiga och att den genomsnittliga matprisökningen kommer att hamna på 15 procent i år.

En av orsakerna till det är att det finns en eftersläpning: dagligvaruhandeln har ofta långa ledtider och det tar tid innan kostnadsökningarna slår igenom i butik. Vissa varor som har fått ökade produktionskostnader har ännu inte höjt sina priser. Detta gäller till exempel barnmat och drycker.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Glans, inflationsexpert på Konjunkturinstitutet, ger tips på hur man som konsument ska handla när priserna går upp. Foto: SVT

Matfett 25,5 %

Crème fraiche och gräddfil 24,9 %

Kyckling och fågel 23,8 %

Skivad ost 22,8 %

Hårdost 22,1 %

Mjölk och grädde 22,1 %

Kvarg och cottage cheese 22,1 %

Ägg 21,5 %

Fil och yoghurt 19,8 %

Riven ost 18,3 %

Källa: Matpriskollen

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.