Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Trendbrottet: Färre handlar ekologiskt i mataffärerna

Uppdaterad
Publicerad

Trots att priset på ekologisk mat blir allt lägre i förhållande till annan mat handlar vi mindre ekologiskt nu än tidigare. Det är ett trendbrott i Sverige. Dagligvarujättarna tror att det beror på att ekologisk mat är för dyr.

– Man tittar inte ens på den hyllan, säger Ekologiska lantbrukarnas Erika Olsson. 

Hushållens inköp av ekologiska livsmedel har ökat under flera år. Men 2021 har det skett ett trendbrott. Totalt handlade vi matvaror 2021 för 283,5 miljarder kronor varav 19,3 miljarder var ekologiskt.

År 2020 köpte vi matvaror för drygt 276 miljarder kronor, varav 20,3 miljarder var ekologiskt. Så trots att vi lägger allt mer pengar på mat så minskar intresset för ekologiskt.

Skillnaden i kronor är närmare en miljard mellan 2020-2021.

– Hållbarhetsfrågan är väldigt bred och ekologiskt är en lösning. Många tycker att närodlat är viktigare, säger Coop Sveriges hållbarhetschef Mattis Bergqvist. 

Även konkurrenterna Axfood och Ica ser ett minskat intresse.

– Det ekologiska sortimentet har fått konkurrens i hyllan av andra hållbara produkter, som lokalodlat och vegetariskt, säger Ica:s hållbarhetschef Anders Axelsson.

­Kommer minska ännu mer

Det finns inget enkelt svar på varför den ekologiska konsumtionen minskar, menar butikskedjorna. Vissa livsmedel är dyrare, vilket bidrar till minskad konsumtion.

Prognosen för 2022 visar på fortsatt extrema prishöjningar på mat. Därför tror ingen att försäljningen av ekologiska livsmedel kommer att öka det här året.

– Vi har en lång lista på åtgärder som myndigheter och politiker skulle kunna göra. Ett av förslagen är att sänka momsen på hållbarhetsmärkta varor, säger Axfoods vd Klas Balkow.

Prisgapet blir mindre

Samtidigt blir prisskillnaden mellan ekologisk mat och konventionell mat mindre. Det visar en genomgång som intresseorganisationen Ekologiska lantbrukarna gjort av analysföretaget Nielsens statistik. 

– Jag tror att många har en föreställning av att ekologiskt ska vara dyrare, så man tittar inte ens på den hyllan, säger Ekologiska lantbrukarnas ordförande Erika Olsson.

Prisskillnaderna varierar dock kraftigt för olika varor. Nu kostar ekologisk lammfärs 10 kronor mer än konventionell, men kyckling kostar 67 kronor mer. I vissa butiker kan dock en viss produkt vara billigare ekologisk än konventionell. 

Hör Erika Olsson om varför prisskillnaden mellan ekologiska och konventionella livsmedel minskar i klippet ovan. 

Så har den ekologiska konsumtionen förändrats

2016

Total konsumtion (mdkr): 233

Varav ekologisk (mdkr): 18,2

2017

Total konsumtion (mdkr): 241,7

Varav ekologisk (mdkr): 18,6

2018

Total konsumtion (mdkr): 254,5

Varav ekologisk (mdkr): 19,6

2019

Total konsumtion (mdkr): 258,9

Varav ekologisk (mdkr): 19,5

2020

Total konsumtion (mdkr): 276,1

Varav ekologisk (mdkr): 20,4

2021

Total konsumtion (mdkr): 283,5

Varav ekologisk (mdkr): 19,3

Källa: Statistiska centralbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.