Turisterna fortsätter komma och skapar mängder av jobb. Foto: Hasse Holmberg, TT

Turismen skapar allt fler jobb i länet

Publicerad

Turismen i länet ökar och det skapar allt fler jobb. Under 2016 ökade antalet helårsarbeten inom turism med 4 procent i jämförelse med året innan.

Totalt skapade turismen i Jämtland och Härjedalen 7.000 helårsarbeten och satte 4,94 miljarder i omsättning under 2016. Detta visar siffror från Tillväxtverket, SCB och Nordanalys AB, skriver Jämtland Härjedalen Turism i ett pressmeddelande.

– Turismen är en oerhört viktig sektor i vår region, säger Mats Forslund, vd för Jämtland Härjedalen Turism.

Stor ökning på omsättningen i länet

– Turismen är en basnäring som gör oss mer attraktiva och skapar möjligheter att bo och verka i glesbygd. De satsningar vi gör på bland annat kompetens, kommunikation och infrastruktur har en direkt effekt på besöksnäringens utveckling och leder även till ökad sysselsättningsgrad.

Den totala omsättningen för turismen i länet har sedan 2000 ökat med 117 procent medan Sverige totalt ökat med 97 procent i löpande priser.

I hela landet omsatte turismen nära 300 miljarder kronor och sysselsatte 170.000 människor förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.