Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lotta Falk bytte guidning längs Vildmarksvägen mot hotellverksamhet och ”Bonde söker fru”-bonden Jimmie Olofsson och hans fru Emilie Åström bygger ut sin vildmarkscamping. De är några av företagarna som expanderar tack vare Vildmarksvägen. Hör mer om det i videon ovan. Foto: SVT

Framtidstro och expansion i byar nära Stekenjokk: ”Det var 30 år sedan det fanns ett hotell här senast”

Uppdaterad
Publicerad

Anstormningen av turister till Stekenjokk och Vildmarksvägen har inte bara medfört negativa konsekvenser. För flera småbyar längs vägen har turistintresset betytt expansion och nysatsningar, som i Stora Blåsjön och Ankarvattnet.

Lotta Falk var tidigare guide längs Vildmarksvägen men nu satsar hon och maken tillsammans med två andra par på hotellverksamhet i Stora Blåsjön. Ombyggnationen av ett par äldre fastigheter pågår för fullt och planen är att öppna under sommaren.

Hotell i byn med 65 permanentboende

Men även andra expanderar i den lilla byn med omkring 65 fast bosatta, till exempel har en guideverksamhet för turer till Korallgrottan precis startat och på Camp Stora Blåsjön satsas för fullt på ställplatser för exempelvis husbilar. I Ankarvattnet har Jimmie Olofsson, känd från tv-programmet Bonde söker fru, byggt ut sin vildmarkscamping Lia Ranch.

Striden om fjällen

Mer om det här kan du se i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om fjällen

Mer i ämnet