Två av de fällda björnarna hade bullar, bröd och potatismos i magen Foto: TT och SVT

Två av 100 skjutna björnar var ”bullbjörnar”

Uppdaterad
Publicerad

Två av de 100 björnar som fälldes vid årets björnjakt i Jämtlands län hade bullar, bröd och potatismos i magen. Mat som inte är tillåten i åtlar.

Det var rekordstor jakt av björn i år i Jämtlands län. 100 björnar fälldes på fyra veckor. Varje fälld björn besiktas av länsstyrelsen som också då kontrollerar björnens maginnehåll.

I några fall innehöll björnarnas magar mat som inte är tillåten att använda för åtlar.

– Två av björnarna var ”bullbjörnar”, säger Emma Andersson rovdjurshandläggare på länsstyrelsen till SVT Nyheter Jämtland. De hade bullar, bröd och potatismos i sina magar.

Att det skulle handla om att björnarna har ätit ur soptunnor är inte sannolikt, menar Emma Andersson.

– Vi har inte hittat några spår av plast i dessa björnar.

Jägaren anmäls inte

Men att olaglig föda har hittats i magen på en björn innebär inte någon polisanmälan.

– Bara för att en jägare har skjutit en björn som ätit något som inte får ligga på en åtel, så betyder inte det att skytten har gjort något olagligt, säger Emma Andersson.

Resultatet efter björnjakten i Jämtland är betydligt bättre än i tillexempel Västerbotten, där fem av 28 björnar hade otillåten mat i magen.

Illegala åtlar polisanmälda

Några andra björnar hade havre och majs i magsäcken, men det är ämnen som är tillåtna på åtlar. Länsstyrelsen hade gett tillstånd till 32 åtlar vid årets jakt. Tre illegala åtlar hittades och dessa har anmälts till polisen.

Tilldelningen vid årets jakt var 100 björnar. 100 björnar har också rapporterats som fällda, men två har träffats av skott men inte hittats.

51 av de skjutna björnarna var honor (98 björnar könsbestämda)

Den största björnen var en hanne på 215 kilo som fälldes norr om Huskölen i Härjedalens kommun den 24 augusti.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.