Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två jägare i Jämtland har på kort tid attackerats av björn i samband med årets jakt, enligt Olov Hallquist på länsstyrelsen. Björnen på bilden är en genrebild. Foto: SVT/TT

Två jägare i Jämtlands län bitna av björn under jakten

Uppdaterad
Publicerad

Två björnattacker har inträffat under jakten i Jämtlands län, vilket ÖP var först att berätta.

Attackerna ska ha skett i Hammarstrandstrakten och i Tåsjötrakten. Skadeläget är oklart men ska enligt länsstyrelsen inte vara livshotande.

– Att björnar attackerar jägare så här är inte alls vanligt, men nu har vi haft två attacker på väldigt kort tid, säger viltchef vid länsstyrelsen Olov Hallquist till SVT.

Enligt uppgifter till länsstyrelsen ska ingen av jägarna ha fått livshotande skador.

Björnjaken i Jämtland 2023

Bitna i armarna

Den första attacken inträffade på torsdagen i trakten av Tåsjö då en jägare attackerades och blev biten i armarna efter att ha skjutit mot en björn. Björnen fälldes i samband med attacken.

Den andra attacken inträffade under fredagen, nära Hammarstrand. Även där blev en jägare attackerad efter att ha skjutit mot en björn.

”Ta säkra skott”

Länsstyrelsen vill nu uppmana till försiktighet och noggrannhet hos jägare efter de två attackerna.

– Vi vill uppmana jägarna att ta säkra skott, att det första skottet är dödande. Om man är osäker ska man låta bli att skjuta, säger viltchef Olov Hallquist.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Björnexperten Benny Gäfvert ger tre exempel på när björnar kan gå till attack. Foto: Arkivbild

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björnjaken i Jämtland 2023

Mer i ämnet