Byn Bjärme är ständigt närvarande. Ellen Sundberg har satt musik till dikter av Bodil Malmsten. Foto: SVT

Två kvinnor från byn Bjärme förenas i ”Ett bloss för Bodil Malmsten”

Uppdaterad
Publicerad

De är från olika generationer, men den starka känslan för hembyn Bjärme är densamma. Nu har författaren Bodil Malmstens texter om livet och vardagen i byn tonsatts av musikern Ellen Sundberg.

Vi sätter Bjärme på kartan. Det skrev författaren Bodil Malmsten i ett mejl till Ellen Sundberg. Och när Storsjöyran kom med förslaget att Ellen skulle sätta musik till Bodil Malmstens texter så drog arbetet igång. Det arbete som nu är klart och som fick namnet ”Ett bloss för Bodil Malmsten”.

– Jag hade själv inte läst hennes böcker, men jag visste förstås att hon var en känd författare, berättar Ellen Sundberg. Det kan ha varit bra, att det gav en frihet.

Bodil Malmsten bodde i Bjärme under sin barndom och det är fascinerande hur starkt den tiden har präglat henne.

”Har också påverkats av att växa upp här”

Hon återkommer ofta till livet i Bjärme. Hon refererar i flera texter till vardagens slit, till den kalla vinden från Oviksfjällen och om folket i byn. 

– Jag har också påverkats av att växa upp här, säger Ellen. Jag känner en tacksamhet över att ha fått den möjligheten.

– Bodils språk bara flyter fram, säger Ellen. Det kan vara sorgligt, men det finns hela tiden den där humorn, säger Ellen. Det var lättare att skriva musiken än vad jag trodde.

Bodil Malmstens minnen och känslor från barndomen i Bjärme återkommer i flera texter.

Som tonåring och vuxen bodde Bodil Malmsten i Stockholm och i Frankrike. Bodil Malmsten avled 2016 efter att ha drabbats av cancer.

Följ med Ellen Sundberg till Bjärme och hör henne sjunga och berätta om Bodil Malmsten i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.