Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tillsammans med kusinen Oleksandr Yashyn har Stanislav Seredenko (bilden) tagit med sin boxning till Östersund. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Ukrainska boxare i Östersund lyfter lokala klubben

Publicerad

Kriget i Ukraina märks på flera plan i det svenska samhället. För boxningsklubben Älgen har läget rent av blivit ett litet lyft. Stanislav Sederenko och Oleksandr Yashin har hamnat i Östersund och här stärker de den klassiska klubbens stall.

Stanislav Sederenko gick rent av och blev norrländsk mästare här för leden, i 57-kilosklassen.

– Det är den första titel jag tagit och det känns verkligen roligt, säger han.

Stanislav och hans kusin Oleksandr hamnade i Östersund eftersom de placerades i skola här. Och de är nöjda över hur saker utvecklats här.

Ukraina är ju en framstående boxningsnation. De har mycket att lära ut till de svenska boxarna och själva har de fått ta till sig några nyheter.

– Visst märks det att de har en annan träningskultur. Det är fullt ös från första till sista sekunden de är i träningslokalen, berättar boxningstränaren Anna Hedlund.

– Samtidigt är det ju så att de inte är vana med en kvinnlig tränare.

”Övertygad om att vi klarar oss”

Att de samtidigt befinner sig på flykt är så klart något som hela tiden hänger över dem. Men Oleksandr verkar härdad:

– Det är ju inte första gången Ukraina råkar ut för något liknande. Jag är övertygad om att vi klarar oss igenom det här också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.