Gif Sundsvalls fans med pyroteknik under fotbollsmatchen i Superettan mellan Östersund och Gif Sundsvall den 29 juli 2023 i Östersund. Foto: Johan Axelsson/Bildbyrån

Ung man misstänkt för brott mot ordningslagen – tände bengal under fotbollsmatch i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagens fotbollsderby mellan Östersunds FK och Gif Sundsvall tändes bengaler i både hemma- och bortaklacken. En man i 18-årsåldern är nu misstänkt för brott mot ordningslagen.

Det var ett flertal anmälningar om brott mot ordningslagen som polisen upprättade efter att bengaler tändes i båda hejaklackerna på Jämtkraft arena. Initialt var personerna maskerade och kunde inte identifieras av polisen.

En man i 18-årsåldern, hemmahörande i Östersund, misstänks för brott mot ordningslagen efter att ha tänt och haft en bengal i fickan.

Debatt om supporterkulturen

Tidigare i år har ett antal läktarskandaler lett till politiska efterspel. Efter ett stockholmsderby mellan Djurgården och AIK i våras höll regeringen och representanter från svensk fotboll ett möte. Efteråt sa Fredrik Reinfeldt, ordförande för Svenska fotbollförbundet, såhär om situationen på läktarna:

– Jag är livrädd för den här eskaleringen. Jag ser vad de gör, att skjuta bengaler upp på familjeläktaren. Ni förstår ju vad som väntar runt hörnet om vi inte tar det här på allvar.

Hör Fredrik Reinfeldts kommentarer om bengaler och hotfulla supportrar i videon nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.