Många ungdomar samlades för att protestera mot utvisningar, bland annat till Afghanistan. Foto: SVT

Stor protest mot Migrationsverkets utvisningar

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen marscherade ett hundratal personer i Östersund i protest mot Migrationsverkets utvisningar.

Initiativtagarna till protesten var elever på Samhälle internationell och introduktionsspråk på Wargentinskolan. Personerna tågade under tisdag eftermiddagen från Wargentinskolan där de samlats, mot Migrationsverkets kontor i Odensala.

Man protesterade mot Migrationsverkets utvisningar, bland annat till Afghanistan, men även det förslag som regeringen la fram i november.

Enligt det nya förslaget skulle ensamkommande under 18 år som sökt asyl i Sverige innan den 24 november 2015 få nya möjligheter till uppehållstillstånd för att kunna gå klart gymnasiet.

”Vi vill att de ska tänka på alla”

En av dem som deltog i demonstrationen i Östersund var Quadrat Ollah.

– Vi vill att den nya lagen som regeringen presenterade måste godkännas av riksdagen innan 2018. Det är många som har fått sitt tredje avslag och de som fått utvisningsbeslut. Hur ska de kunna leva i Sverige? Vi måste tänka på dem. Vi vill att de ska tänka på alla. De som kom innan 24 november och även de som kommit efter 24 november 2015, säger Quadrat Ollah.

Vad hoppas du på att er demonstration kommer leda till efteråt?

– Vi hoppas att alla politiker kommer dit och lyssnar på oss och kan förstå ungdomars situation då de redan vet ungdomars situation och hur de har det. Och eleverna som tror på policyn om att kunna slutföra sina gymnasiestudier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.