– Det måste bli ett stopp för utvisningarna till Afghanistan, säger Ulf Bjereld. Foto: TT

Krav på att ensamkommande ska få stanna – nu ökar interna pressen

Uppdaterad
Publicerad

S-ledningen har hittills sagt nej till kraven på att låta unga ensamkommande stanna. Men nu växer kraven, från Miljöpartiet men också internt i partiet. – Det måste bli ett stopp för utvisningarna till Afghanistan, säger Ulf Bjereld, ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet.

Socialdemokraternas ledning har det svettigt. Just nu pågår tuffa förhandlingar med regeringskollegan Miljöpartiet angående de ensamkommande unga i Sverige.

Miljöpartiet kräver en lagändring som skulle göra att de som var under 18 år när de kom under hösten 2015 ska få stanna. I veckan kom dessutom ett upprop där en rad kändisar försöker påverka regeringen i frågan. Nu ökar också pressen inifrån partiet.

Krav från många håll

En rad socialdemokrater i riksdagen, i kommunerna och i sidoorganisationer som S-kvinnorna och ungdomsförbundet SSU kräver nu, bland annat via debattartiklar och brev till partiledningen, att något måste göras.

Växjö är en av de kommuner som tidigt krävde att utvisningarna till Afghanistan skulle stoppas.

– De var ju faktiskt barn i oktober 2015 när de flesta av dem kom, säger Malin Lauber, kommunalråd i Växjö, till SVT:s Agenda.

Bjereld: Det går om den politiska viljan finns

Ulf Bjereld, statsvetare och ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet är en av dem som är starkt engagerad i frågan.

– Det måste bli ett stopp för utvisningarna till Afghanistan. Det rimliga är att låta dem stanna som kom till Sverige innan den nya lagen antogs i riksdagen 2016.

Men hittills har svaret från Socialdemokraternas ledning varit nej. Migrationsminister Heléne Fritzon (S) sade i Agenda i oktober att det inte är möjligt att göra ett undantag för ett enskilt land eller en enskild grupp.

Men det håller inte Ulf Bjereld med om.

– Det är klart att det går om den politiska viljan finns.

Debatt om ensamkommande

Visa

Hur ska Socialdemokraterna hantera Miljöpartiets krav på att låta de ensamkommande stanna i Sverige? Se kvällens Agenda om den interna kritiken mot partiledningens linje och debatt mellan Widar Andersson, politisk chefredaktör Folkbladet, och Karin Pettersson, politisk chefredaktör Aftonbladet.

Söndag 21.15 i SVT2 eller i SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet