Ali från Afghanistan utvisades tillbaka till sitt hemland. Foto: Privat

Utvisade Ali från Afghanistan hamnade mitt i bombdådet: ”Jag sprang för livet”

Publicerad

Ali är en av de tusentals ensamkommande flyktingbarn som kom från Afghanistan till Sverige under 2015. Efter att ha fått avslag på sin asylansökan befinner han sig nu i Kabul. Vid ett besök på en moské exploderade en bomb och dödade minst 39 människor och skadade 41 – Ali klarade sig med en hårsmån.

– Det var krig, ett helvete. Det fanns ingen framtid i Afghanistan, säger Ali som SVT Agenda tidigare har berättat om.

Bodde två år i Sverige

Ali flydde genom Europa och kom till slut till Sverige. Efter att ha bott ungefär två år i Sverige avslog Migrationsverket Alis asylansökan. Han valde då frivilligt att lämna Sverige.

– Jag lärde mig svenska, gick i skolan och fick en familj, jag kände mig trygg i Sverige. De gjorde allt för mig men kunde inte påverka Migrationsverkets beslut.

Sedan september befinner sig Ali i Afghanistans huvudstad Kabul. Han har bott på fyra olika hotell sedan ha anlände till landet – det är inte säkert för honom att stanna på samma plats under längre perioder. Ali berättar att han i fredags var utanför en moské vid en toalett för att tvätta händerna inför kvällens bönestund när en kraftig bomb exploderade.

Sprang för livet

– Det var en stor explosion, man måste vara där för att förstå. Jag han inte tänka, jag bara sprang och försökte bara ta mig därifrån då jag var rädd för fler explosioner. Efter en stund märkte jag att jag fått andra människors blod på mina kläder, berättar Ali.

Samma dag exploderade en till bomb utanför en moské i Ghor-provinsen i Afghanistan. I de båda dåden dödades minst 72 människor.

Ali vill tillbaka till Sverige och tycker att utvisningarna av afghaner är orättvisa. Han tror själv att hans situation i Afghanistan inte är hållbar. När han kom tillbaka till Kabul beslagtog säkerhetstjänsten hans pass och alla hans papper från Sverige.

– De som har familjer kan kanske bo i Afghanistan. Jag har ingen familj eller släktingar eller kontakter som kan hjälpa mig, jag har ingen som kan bevisa min identitet. En dag vill jag sluta gömma mig, säger Ali.

LÄS MER: Ministern: Kan inte göra avsteg från asylrätten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer