Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Yvonne Berglin, chef för vattenkraft på Jämtkraft berättar om hur den nya anläggningen kommer att hjälpa till vid kris. Foto: April Caarph/SVT

Unik hybridanläggning i Hissmofors ska stötta elnätet vid behov och kris

Publicerad

Hissmofors hybridkraftverk blir nu Jämtkrafts andra batterianläggning. Över 300 batterier ska integreras med vattenkraftverket och kommer därför fungera som ett stöd vid störningar i elnätet.

Projektet heter Hydrobooster och beräknas kosta 145 miljoner kronor. Målet med satsningen är att batterierna ska aktiveras i akuta situationer av obalans och på så sätt stötta vattenkraftverket när det behövs.

– Det här kommer inte att påverka våra privatkunder och det är därför vi också gör det här, säger Yvonne Berglin, chef för vattenkraft på Jämtkraft.

Klar hösten 2024

Planeringen av projektet började våren 2023 med byggstarten var under hösten samma år. Om allt går som planerat ska allt vara klart i september.

– Det här är en stor ekonomisk investering, säger Yvonne Berglin.

Följ med och se det nya hybridkraftverket i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.