Skridskotur på Blanktjärn Foto: Jonas Landmark

Unik naturupplevelse på Blanktjärn

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Landmark och Karin Bäckborn möttes av en unik syn när de åkte skridskor på Blanktjärn. Under den genomskinliga tio centimeter tjocka isen fanns turkost vatten och fiskar.

Jonas Landmark berättar att sjön är unik på grund av den turkosa färgen, som bildats genom en kemisk reaktion. Men att isen är helt genomskinlig är ovanligt, säger Jonas Landmark.

– Det har varit en otrolig skridskosäsong här uppe i Jämtland i år och vi har pratat länge om att det skulle vara roligt att åka på Blanktjärn. Oftast kommer det lite snö eller frost på isen, så då är den ju inte genomskinlig. Men nu var förhållandena perfekta.

Hundarna Trissa och Vilma var också med och njöt av skridskoturen på blankisen.

Bilderna från promenaden har spridits på flera forum och delats världen över.

Fotnot: Från sommaren 2019 gäller tillträdesförbud vid Blanktjärnarna för att skydda marken från slitage. Skridskofilmen ovan filmades 2014. Läs mer om förbudet i denna artikel. Förbudet är tillfälligt och kan gälla i upp till tre år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.