Barn från fyra fritidsområden i Östersund får låna skidor gratis för att komma ut och prova utförsåkning. Foto: SVT

Unikt projekt ska få fler barn ut i snön

Publicerad

Att åka skidor är dyrt. Utrustning och liftkort kostar mycket pengar och det gör att en hel del barn aldrig kommer ut i backen eller spåret, särskilt om inte föräldrarna åker. Nu ska ett nytt projekt ändra på det.

Det är samling i både skidbacken och längdspåret på Frösön. Barn från fyra olika fritidshemsområden är på plats och vid första anblick kan det verka som vilken eftermiddag som helst. Men de här barnen ingår i ett unikt projekt.

– Jag är här med klassen för det är någon typ av skidprojekt, säger Zaria Slottsborg.

Projektet som Zaria och hennes kompisar ingår i ska få fler barn i rörelse.

​- Vi kan se en klyfta i samhället vilka barn som är fysiskt aktiva och vilka barn som inte är det, säger Charlotta Bürger Hyllienmark, projektledare på Svenska skidförbundet.

Stöds av stora organisationer

Tillsammans med Unicef och Håll Sverige rent har därför Svenska skidförbundet startat upp satsningen för få fler barn att leka och röra på sig. I Östersund har fokus varit på att få fler barn att åka skidor på både längden och tvären – något som är långt i från självklart för alla.

– Det är många familjer här i Östersund som inte åker skidor och det kan bero på många saker som ekonomi men också på kultur och intresse.

Utförsåkning är ju ganska dyrt med utrustning, liftkort och så vidare.

– Just därför har projektet avsatt pengar och köpt in skidor till de här fritidshemmen så att barnen kan låna dem när de vill, säger Charlotta Bürger Hyllienmark.

Barnen får låna skidor för att testa utförsåkning. Foto: SVT

Projektet är precis i sin linda. Östersund är först ut och här har fyra skolor valts ut. Deras fritidshemspersonal har utbildats och tillsammans med projektgruppen har de planerat och utfört en hel del aktiviteter utomhus med sina barn. Varje vecka har de också åkt till just ett skidspår och en skidbacke.

– Det är både spännande och pirrigt, säger Amelia Dahl som ska prova på att åka slalom för första gången.

Hon tycker det är bra att man har ett sådant här projekt.

– Så att man kan få prova på nya saker, säger hon innan hon beger sig ut på sina första trevande svängar.

Alla barn har rätt

  • Under 2018 kommer Svenska Skidförbundet, Unicef Sverige och Håll Sverige rent att tillsammans genomföra projektet ”Alla barn har rätt till fysisk aktivitet och lek i en skräpfri miljö”.
  • Utgångspunkten är Barnkonventionens artikel 31 – ”Varje barn har rätt till lek, vila och fritid”.
  • Projektet stöttar kommuner, skidanläggningar och föreningar i att inspirera fler barn till fysisk aktivitet och erbjuda olika sätt att leka i snön.
  • Målet är även att få barnen att söka sig till föreningslivet.
  • I projektet utbildas personal på fritidshem.
  • Först ut är barn i åldern 6-9 år i fyra olika fritidshemsområden i Östersund.
  • Totalt ska cirka 650 barn delta under året.
  • Under 2019 utökas projektet med ytterligare två kommuner: Ulricehamn och Skellefteå.

Källa: Svenska skidförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.