Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
10-åriga Alice Nilsson, som har Edwards syndrom, gillar att komma till sagorummet i Svegs bibliotek. Här i knäet på sin assistent Jessica Grip. Foto: Maria Broberg/SVT

Unikt sagorum på Svegs bibliotek fyller viktig funktion – här trivs 10-åriga Alice

Uppdaterad
Publicerad

Tack vare kulturbidragen som Härjedalens kommun har sökt de senaste åren kan 10-åriga Alice Nilsson komma till Svegs bibliotek för att besöka sagorummen. Hon tillbringar stor del av tiden i sinnesrummet.

Alice har Edwards syndrom, en ovanlig kromosomavvikelse. Hon kan inte stå, gå eller prata, men hon kan sitta och med sin gåstol kan hon gå. För Alice är det viktigt att kunna känna och titta på saker. Sinnesrummet har förändrat hennes vardag. Hit kommer hon minst en gång i veckan med sin personliga assistent Jessica Grip eller en familjemedlem.

– Det betyder mycket för oss att det här finns. Det finns flera rum, men det är i sinnesrummet det finns flest saker att känna på, säger Heli Asikainen, Alice mamma.

Sinnesrummet har gjort Alice starkare

Hennes pappa Henrik Nilsson tror absolut att sinnesrummet har bidragit till Alice utveckling. Sinnesrummet har förändrat Alice vardag. Det tror även Jessica.

– Man ser att hon utvecklas på sitt sätt, hon blir starkare.

Familjen är tacksamma över att bibliotekspersonalen är så hjälpsamma och erbjuder tider till Alice i sinnesrummet.

– De är jättebra på att fråga om vi vill komma hit när det finns tider. Det blir tråkigt att bara vara hemma. Där finns det samma möjligheter som i sinnesrummet, säger Heli.

Jessica Grip hållet med om engagemanget hos personalen.

– Om det har kommit en ny app eller liknande så kommer bibliotekarien Erik och berättar det.

Sökte pengar från kulturrådet

De fyra sagorummen i Svegs bibliotek invigdes i december 2020. Förutom sinnesrummet finns aquarummet, sagoskogen och vinterrummet. Alla med sina unika ljud och utsmyckning. Att de kunde byggas är tack vare att Härjedalens kommun sökte bidraget ”Stärkta bibliotek” från Statens kulturråd.

Kommunen sökte bidraget 2019, 2020 och 2021 och har fortfarande pengar kvar att använda. För de pengarna blir det nu ett sagorum i Hedes nya bibliotek.

Stärkta bibliotek

Kommuner kan söka bidrag till sina bibliotek från Statens kulturråd. Ett av bidragen är ”Stärka biblioteken”. Tanken med bidraget är att få ett större bibilioteksutbud som når fler personer.

I bibliotekslagen pekas grupper som barn och ungdomar, nationella minoriteter, personer med annat modersmål än svenska och personer med funktionsnedsättning ut. Det är satsningar för dessa grupper som ska vara utgångspunkten för bidragen.

Källa: Statens kulturråd

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.