Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ha lite koll på dina recept” säger Pia Lyrén apotekschef Åre. Här ger hon dig andra tips på vad du kan tänka på för att få dina mediciner i tid. Foto: Eva Danielsson /SVT

Uppmaning från apotekschefen i Åre: ”Bunkra inte medicin”

Uppdaterad
Publicerad

Tillverkningsproblem, logistikproblem, oväntat stor efterfrågan och små lager, det är många orsaker till att läkemedel blir restnoterade, inte finns i lager eller helt enkelt är slut. ”Bunkra inte medicin”-Hör Pia Lyrén som är apotekschef i Åre i klippet ovan.

Problemet med bristen på vissa läkemedel är globalt och drabbar människor både i länet och i hela världen. Bland annat blodförtunnande läkemedel, antibiotika, smärtstillande och epilepsimedicin är det brist på.

Regeringen föreslår nu att företag som inte informerar om brist på läkemedel i tid kan komma att straffas med böter på upp mot 100 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.