I Jämtlands län har utbetalningarna från a-kassan minskat med en tredjedel jämfört med förra året. ”Naturligt att utbetalningarna går ner”, säger Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor. Foto: Michael Steinberg/Fredrik Sandberg/TT

Utbetalningar från a-kassan minskar kraftigt i Jämtlands län

Publicerad

Utbetalningarna av ersättning från a-kassan i Jämtlands län minskade med 34 procent under årets tredje kvartal jämfört med motsvarande period i fjol. Detta enligt statistik sammanställd av Sveriges a-kassor.

– Under pandemin tog a-kassan ett stort ansvar för den ekonomiska tryggheten för de som förlorade jobbet. A-kassan ger trygghet när det behövs som mest och när det nu ljusnar på arbetsmarknaden är det naturligt att utbetalningarna går ner, säger Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor i ett pressmeddelande.

De totala utbetalningarna från a-kassan i Jämtlands län uppgick under tredje kvartalet till 49 miljoner kronor, att jämföra med tredje kvartalet 2020 där utbetalningarna var 75 miljoner kronor.

Störst minskning i Blekinge

I Sverige som helhet minskade utbetalningarna med 31 procent under tredje kvartalet i år jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Samtidigt finns det stora skillnader mellan olika delar av landet. I Blekinge finns den största minskningen i utbetalningar från a-kassan, 44 procent jämfört med tredje kvartalet 2020. Västernorrland har bara noterat en minskning 22 procent under samma period.

Arbetsförmedlingen om sjunkande arbetslöshet i Jämtland-Härjedalen

Sveriges a-kassor

A-kassan för service och kommunikation

A-kassan Vision

Akademikernas a-kassa

Alfa-kassan

Byggnads a-kassa

Elektrikernas a-kassa

Fastighets a-kassa

Finans- och försäkringsbranschens a-kassa

GS a-kassa

Hamnarbetarnas a-kassa

Handelsanställdas a-kassa

Hotell- och restauranganställdas a-kassa

IF Metalls a-kassa

Journalisternas a-kassa

Kommunals a-kassa

Ledarnas a-kassa

Livsmedelarbetarnas a-kassa

Lärarnas a-kassa

Pappers a-kassa

Småföretagarnas a-kassa

STs a-kassa

Sveriges arbetares a-kassa

Säljarnas a-kassa

Transports a-kassa

Unionens a-kassa

Källa: sverigesakassor.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.