Analysen av det här björnkraniet visar att björnhannen skjutits illegalt och att han var mellan två och fyra år när han dödades. Kraniet hittades i en grop med resterna efter ytterligare två björnar och två järvar. Foto: Naturhistoriska riksmuseét

Utredning om grovt jaktbrott i Berg nedlagd – inga vittnen träder fram

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare har lagt ner utredningen kring grovt jaktbrott i skogarna utanför Svenstavik.

Trots bevis på att minst en björn och två järvar skjutits illegalt, finns inga vittnen, eller bevis på vem som gjort det.

Det var hösten 2023 som ett jaktlag hittade djurkadavren i en grop, som var övertäckt med ris i skogarna utanför Svenstavik i Bergs kommun.

Initialt trodde man att det rörde sig om fem björnar, men analyser av benrester visade att det rörde sig om tre vuxna björnar och två järvar. Minst tre av djuren är dödade illegalt – en björnhanne och de båda järvarna.

I februari efterlysta åklagaren Åse Schoultz vittnen till brottet, men ingen har hört av sig.

– Det saknas spaningsuppslag som man säger, berättar Åse Schoultz för SVT Nyheter Jämtland.

Därför har hon lagt ner utredningen.

– Men skulle vi få in tips eller uppgifter som för utredningen framåt så kan vi öppna den igen.

I klippet nedan hör du åklagaren från i höstas, när en utredning hade inletts.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En preliminär bedömning är att björnarna kom dit under våren eller försommaren.” Hör Åse Schoultz, åklagare, berätta om det som nu utreds som grovt jaktbrott. Foto: Lukas Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.