Reservatet inrättades 1988, nu jobbar Länsstyrelsen med att införa nya förbud för att värna miljön i området. Foto: SVT Grafik

Läs jämtarnas åsikter om strängare regler i Vålådalen

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Jämtlands län har lagt fram förslag om strängare regler i Vålådalens naturreservat – med bland annat inskränkningar för cyklister och tältare. Vad tycker du om detta egentligen? Välkommet eller bara något som stör rekreationen i fjällen? Låt oss höra dina tankar i chatten nedan!

Vad tycker du om förslaget om strängare regler i Vålådalen?

Pinnat inlägg

Hej! Det händer grejer i Vålådalens naturreservat. Länsstyrelsen har lagt förslag om olika inskränkningar för cyklister och tältare, för att motverka slitaget i fjällmarkerna. Bland annat handlar det om specifika tältningsplatser på olika håll i området. Vad tycker du om förslagen? Låt oss höra här i chatten!

Hej!
Nu stänger vi den här chatten och tackar för alla era synpunkter.

Christer • Som både cyklist vandrare och löpare i aktuellt område så förstår jag inte problemet. En stig/ led finns där för att folk ska ta sig ut i naturen och njut utav den. Slitage uppstår, underhåll utav befintliga leder i området har inte förekommit under dom 12 åren jag har utnyttjat dessa leder. Så man kan börja med att det. Sen är det en stig /led i naturen som bredast ca 2 meter. Om man lyfter blicken och ser hur stor naturen är runt om och ser nyttan med att folk kommer ut och får njuta utav denna fantastiska natur som finns. Så låter förbud som ett otroligt dåligt förslag.

Elisabeth Gustafsson • Tycker det är en utmärkt idé, om man vill vistas i ett naturreservat skall man inte göra åverkan på naturen.

Karin • Det är flera här som refererar till ”forskning” och ”empiriska studier” som ska visa att cykling inte sliter mer på lederna än vandring. Källa på det, tack! Det räcker med sunt förnuft för att förstå att slirande grova cykeldäck självklart ger större avtryck än vandringskängor, även när det är fuktigt i marken.

Håkan E • Jag håller helt med i vad bland andra Reine och Tobias skriver här: jag har ännu inte sett några studier om slitage från cyklister jämfört med vandrare som tydligt pekar ut att cyklister sliter mer. De sliter olika, men det är mängden som sliter mest, inte en viss typ. På Totthummeln i Åre kan man verkligen se enorm ökning i slitaget på senare år (jag har ofta gått där under mer än tio år) men där är det nästan inga cyklister alls. Däremot massor med vandrare och löpare som hela tiden gör nya ”genvägar”… Om LS vill införa förbud bör de kunna peka på tydliga studier som underlag för det! Jag cyklar inte själv i dag men gillar inte tanken på förbud baserat på annat är riktiga fakta!

Att helt förbjuda tältning i området låter som en grov inskränkning i allemansrätten. De specificerar inte var detta är tänkt; är det t.ex. precis vid blanktjärn eller pyramiderna så känns det helt ok, men varför skulle man inte få tälta t.ex. i nedre delarna av issjödalen?

Det finns såklart rötägg bland cyklister; men det gör det även bland vandrare. Jag förundras över hur mycket skräp vandrare drar med ut i naturen!
En del som kommenterar här verkar dock tyvärr mest generellt vara emot cyklister, men vistas de ens i fjällen?

Kenneth • Håller helt och hållet med signaturen "Svenne" cyklister ska inte hålla till på vandringsleder överhuvudtaget. Eftersom fler och fler struntar i att sköta sig ute i naturen så är förslaget från länsstyrelsen bra. Tyvärr drabbar det oss skötsamma men vi MÅSTE värna naturen! varför ska det vara så svårt att fatta...?

Lars • Mycket bra förslag, cyklar har inget i fjällen eller i naturen att göra. Inte bara att att de sliter hårdare har man som jag även hörselproblem hör man inte heller när de kommer i full fart. Ska cyklar förekomma i naturen ska det vara på särskilda stigar enbart avsedda för cykel.

Olof • Som helhet ett bra förslag, viss reglering synes nödvändig. Är själv van att vara i fjällen såväl sommar som vinter, och njuter mycket av mina fjällvistelser. Det stora bekymret är nog i första hand det ökade antalet besökare vilka inte greppat vad det handlar om att vistas i fjällnatur.

Svenne • MTB- cykling borde inte ingå i allemansrätten. Den typ av cykling har inget med grundtanken med allemansrätten att göra. Utan naturen har mer blivit en arena för MTB-cyklister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.