Hör Galltijes verksamhetschef fundera över varför valdeltagandet i sametingsvalet brukar vara relativt lågt: Foto: Bengterik Busk/SVT

Val till sametinget på söndag

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen är det val till sametinget och förberedelserna är i full gång. Det kommer att finnas tre vallokaler i Jämtlands län men valdeltagandet brukar vara relativt lågt, förra gången var det bara drygt hälften av de röstberättigade som röstade.

Val till sametinget hålls vart fjärde år och för att få rösta ska man vara same, ha fyllt 18 år och vara upptagen i röstlängden. I år finns 9 226 personer upptagna i röstlängden, det är 460 fler än vid valet 2017.

Två över 100 år

Sametingsvalet 2021

Av de röstberättigade i år bor 589 personer i Jämtlands län. Flest röstberättigade finns i Norrbottens län; 4746 stycken. I röstlängden finns två kvinnor som båda är över 100 år.

Man kan brevrösta eller rösta i vallokal på valdagen, i vårt län finns tre vallokaler; Folkets hus i Strömsund, skolan i Funäsdalen och det sydsamiskt kulturcentrum, Gaaltije i Östersund.

Lågt valdeltagande

– Vi förbereder oss nu inför valdagen, speciellt viktigt är det nu med tanke på pandemin, säger Jerker Bexelius som är verksamhetschef på Gaaltije.

Valdeltagandet i sametingsvalet 2017 var relativt lågt; 57,68 procent. I riksdagsvalet 2018 var valdeltagandet 87,18 procent. Sametinget har 31 mandat, störst parti är Jakt- och fiskesamerna som har 9 mandat. I sametingsvalet i år är det åtta partier som ställer upp.

Räknas i Norrbotten

Rösterna från Sametingsvalet på söndag kommer att räknas av Länsstyrelsen i Norrbotten den 24 maj.

Sametinget

Sametinget, som invigdes 1993,  bildades i syfte att förbättra de svenska samernas möjligheter som ursprungsfolk att bevara och utveckla sin kultur.

Sametinget i Sverige är både en statlig myndighet med tjänstemän och ett samiskt parlament med 31 folkvalda ledamöter. Sametinget utövar ännu inte något faktiskt självbestämmande, utan kan ses som ett rådgivande organ och en expertmyndighet för samiska frågor.

källa:  sametinget.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sametingsvalet 2021

Mer i ämnet