Foto: SVT

Vålådalen prioriteras när nationalparker bildas

Uppdaterad
Publicerad

Under de kommande sex åren kommer Naturvårdsverket att prioritera fem nya nationalparker, däribland Vålådalen/Sylarna/Helags.

Kommande sex år prioriterar Naturvårdsverket fem nya nationalparker. Ett av dem är Vålådalen/Sylarna/Helags.

Alla fem områden ingår sedan tidigare i Nationalparksplan för Sverige och föreslås nu antingen genomföras eller påbörjas. Vad gäller Vålådalen och Sylarna och Helags är projektet redan påbörjat.

Nationalpark i Jämtland

– Det är roligt att kunna presentera vilka nationalparksobjekt som nu är aktuella för samråd och dialog. Att bilda eller utvidga en nationalpark är en lång process där samverkan med kommuner, länsstyrelser, markägare och andra berörda grupper är en väsentlig del i arbetet, säger Eva Thörnelöf, vikarierande generaldirektör på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Totalt bildas fem områden

Naturvårdsverket föreslår alltså fem nya områden. Tre av dem är helt nya områden och två är redan påbörjade. De fem områdena är:

•Vålådalen-Sylarna-Helags, Jämtlands län (påbörjat) – ett storslaget fjällområde med fjällnära skog och myr i södra fjällregionen med mycket höga naturvärden. Området är attraktivt för friluftsliv.

•Åsnen, Kronobergs län (påbörjat) – ett skogs- och sjölandskap i södra landet. Höga naturvärden kopplade till både land- och vattenmiljöerna. Attraktivt för friluftsliv.

•Reivo, Arvidsjaurs kommun – skydd av värdefulla naturskogar i norra Sveriges skogslandskap nedan fjällen. Ett vidsträckt område med bergskrön, myrar och stora områden med urskogsartad natur. Reivo erbjuder möjligheter till attraktivt friluftsliv och naturturism.

•Nämdöskärgården, Värmdö kommun – skydda en oexploaterad, representativ och biologiskt intressant skärgård med marina miljöer som är utpekade internationellt. Området har möjligheter till friluftsliv och naturturism.

•Bästeträsk, Gotland – säregen, internationellt unik natur. Området har exceptionellt höga naturvärden och är lättillgängligt och attraktivt för friluftsliv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nationalpark i Jämtland

Mer i ämnet