Blanktjärnarna är populärt att besöka, så populärt så att länsstyrelsen beslutat att införa begränsningar för cyklister och vandrare. Foto: Sara Leijman / SVT

Vandrare vid Blanktjärnarna polisanmäls – gick innanför avspärrningarna

Uppdaterad
Publicerad

Två kvinnor polisanmäls av länsstyrelsen i Jämtlands län. Det var under juni som kvinnorna gick innanför avspärrningarna i Blanktjärnarna och togs på bar gärning av personal från länsstyrelsen. Nu blir det upp till polisen och rättsväsendet att hantera saken.

Blanktjärnarna i Vålådalen är hotade, de kristallklara tjärnarna riskerar att bli svarta och grumliga – som vilken tjärn som helst – på grund jord som eroderar runt tjärnen.

Därför har länsstyrelsen spärrat av området närmast tjärnarna och gjort en trapp ner mot vattnet där besökare kan ta sig ner till det turkosa vattnet.

På platsen sitter skyltar som talar om att överträdelse kommer polisanmälas.

Länsstyrelsen har också kontroller på platsen och det var under en sådan som två kvinnor i 20-25-års åldern togs på bar gärning när de hade passerat avspärrningarna.

Nu är kvinnorna alltså polisanmälda och saken utreds som ett miljöbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.