Vandringar i skogen kan bota björnfrossa

Publicerad

Berättelser om björnar nära bebyggelse har gjort att rädslan för att gå ut i naturen ökar. Men enligt forskare är lösningen att vandra i björntäta områden.

Anders Flykt arbetar som forskare inom psykologi på Mittuniversitetet. Tillsammans med forskare, bland annat inom SLU, Lunds universitet och Orsa vilddjurspark, har han undersökt hur man kan bota rädslan för att möta en björn.

Ge mod att gå ut i skogen

– Det handlar om att öka livskvaliteten för de som inte längre vågar gå ut i naturen på grund av rädslan att stöta på en Björn, säger Anders Flykt.

– De har slutat vara där för rekreation och att plocka svamp och bär.

Lär sig om björnens beteende

Försökspersoner som uppgett att de känner rädsla för att möta en björn har i olika grupper följt med på vandringar med kunniga vildmarksguider. De har fått lära sig om hur björnen  beter sig.

– Som att den verkligen vill bort från oss människor, säger Anders Flykt.

Gå nära björnen

– Vi har också vandringar där gruppen får gå där det varit en björn, säger Anders Flykt.

– De får lära sig var björnen gömt sig och ätit.

En tanke med projektet är att det ska kunna arrangeras lokala vandringar i björntäta områden för de som känner stark rädsla för att träffa på en björn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer