Jonas Eriksson, medlemschef på skogsägarföreningen Norra Skog, menar att frågan om den fjällnära skogen kommer att landa på regeringen och riksdagens bord. Foto: Maria Harning och Berno Jonsson, SVT

Väntat att skogsägare vill avverka fjällnära skog

Uppdaterad
Publicerad

Att många skogsägare nu väljer att ansöka om tillstånd att avverka sin fjällnära skog är inte oväntat. Det menar medlemschefen för skogsägarföreningen Norra skog.

– Många känner en osäkerhet för framtiden, säger Jonas Eriksson.

Efter domarna i Mark- och miljööverdomstolen i maj 2020 har ansökningarna om att få avverka fjällnära skog ökat markant, både i antal och areal.

– Det är väl inte så oväntat, säger Jonas Eriksson, medlemschef på Norra Skog, som har ca 27 000 medlemmar  i de fyra nordligaste länen.

– Många vill ha den ersättning från staten som man har rätt till och känner en osäkerhet inför framtiden.

Fjällnära skogen viktig i utredningen

En osäkerhetsfaktor är Skogsutredningen, som presenteras den 30 november. Den fjällnära skogen är en viktig del i den utredningen.

Jonas Eriksson sitter med i Skogsutredningen och i klippet berättar han varför frågan till slut kommer att landa hos riksdag och regering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsutredningen

Mer i ämnet