• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Arkivbild på varg Foto: Heiko Junge/TT

Vargjakt stoppas av domstol

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten i Luleå har stoppat skyddsjakten på en varg inom Tåssåsens vinterbetesmarker. Domstolen vill bringa klarhet i om jakten strider mot Naturvårdsverkets beslut om att det ska finnas ett vargrevir i länet.

Den 31 januari beslutade Länsstyrelsen i Jämtland om skyddsjakt på två vargar mellan riksväg 84 och länsgränsen mot Gävleborg. I området har Tåssåsens sameby omkring 1000 renar på vinterbete. Den skyddsjakten överklagades av föreningen Nordulv och nu stoppar alltså rätten jakten.

En anledning till att stoppa jakten är Naturvårdsverkets beslut från i våras om att det ska kunna finnas ett vargrevir med föryngringar i Jämtlands län. I sitt beslut skriver Förvaltningsrätten:

”Efter en första genomgång av ärendet anser förvaltningsrätten att beslutet är förenat med viss oklarhet, dels såvitt avser risken för/inträffad allvarlig skada, dels såvitt beslutets förenlighet med gynnsam bevarandestatus utifrån reviret Krokvattnet samt i förhållande till Naturvårdsverkets beslut om fastställande av miniminivåer för var avseende Jämtland.”

Jakten är inhiberad vilket innebär att den är stoppad tills dess att rätten fattat ett nytt beslut.

Tre vargar redan avlivade

Hittills i vinter har det avlivats tre vargar i området där det så kallade Krokvatten-reviret är. Just det området har tidigare varit ett reservbetesområde, men sommaren 2019 slöts betesavtal mellan markägare och samebyn för området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.