Flickor uppmanas att inte gå ut ensamma till bassängen Foto: SVT

Flickor varnades för att röra sig ensamma på Storsjöbadet

Publicerad

Efter ett polisingripande i fredags gick en simklubb ut och varnade unga tjejer för att gå ensamma till omklädningsrummen på Storsjöbadet på grund av risken för sexuella ofredanden.

I fredags larmades polisen till Storsjöbadet efter att en grupp flickor antastats av ett gäng killar som jagat dem inne på Storsjöbadet. Polisen kom till platsen och ingrep. Killarna är efter händelsen portade från badet. Men efter ofredandena i fredags gick simklubben SK Ägir ut i ett internt mail och varnade sina ungdomar, och då i första hand de unga tjejerna, från att gå ensamma till omklädningsrummen på badet.

”Sedan i december har det vid ett flertal fall förekommit på Storsjöbadet där ungdomsgäng tar på framför allt yngre flickor...som en försiktighetsåtgärd vill vi att samtliga i fortsättningen tar sig till omklädningsrummen två och två eller i större grupper.”

Mailet väckte stark oro och många kritiska reaktioner i sociala medier och en förälder skickade också ett öppet brev till kommunen och krävde svar på vilka åtgärder kommunen tänkte vidta för att garantera unga flickors säkerhet på badet.

Ber om ursäkt – ”Kan ha varit lek”

Men idag, torsdag, bad simklubben om ursäkt.

– Det var menat som ett internt meddelande och med lite olyckliga formuleringar, säger Putte Eby, ordförande för SK Ägir.

Varningen för att det skulle ha varit frågan om flera fall av ofredanden av unga tjejer den senaste tiden tycks inte ha haft någon grund. En person inom klubben hade sett två incidenter som skulle kunna vara ofredanden av unga flickor, men lika gärna kan ha varit lek, förklarar Putte Eby. Dessutom tycks det ha skett en sammanblandning av händelser som ligger längre tillbaka i tiden.

Mellan oktober 2015 och maj 2016 inträffade åtta fall av ofredanden. Då kopplades socialtjänst och polis in och tillsammans med Storsjöbadet vidtogs en rad åtgärder.

Efter det inträffade i somras ett ofredande under Storsjöcupen och den misstänkte då var en kille från ett av lagen som inte kom från länet.

”Ta kontakt med personalen”

Sedan dess ska inga sexofredanden ha inträffat på badet, förrän i fredags.

SVT: Men kan jag som förälder till exempelvis en 13-årig tjej känna mig trygga att skicka henne till Storsjöbadet ensam?

– Ja, det kan du. Men jag vill uppmana alla som är på badet att om de upplever något som de tycker är obehagligt så ta kontakt med personalen, säger chefen för Storsjöbadet Joakim Halvarsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer