SMHI har utfärdat en klass 2-varning för storm och stormbyar på flera platser. Foto: TT

Varnar för storm: ”Kan vara farligt ute”

Uppdaterad
Publicerad

Snart drar stormen Cora in över Sverige. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för storm och stormbyar på flera platser. Medelvinden i fjällen beräknas till 25-30 m/s och det kommer att bli ”mycket svårt att gå upprätt”. Tåg ställs in och länsstyrelsen i Jämtlands län varnar även för att E14 kan komma att stängas av och uppmanar folk att ta det lugnt i biltrafiken.

Varningen gäller från söndag förmiddag till sen eftermiddag och berör framförallt Jämtlandsfjällen, Härjedalsfjällen, övriga Jämtland och Västernorrland. Stormen har fått namnet Cora. Det beräknas komma cirka 30 centimeter snö med drivbildning.

– Klass 2-varningen består och gäller även lite längre norrut. Även vindstyrkan består, säger SMHI:s meteorolog Sofia Söderberg, som varnar för att det besvärliga vädret kan hålla i sig längre under söndagen än vad som tidigare förutspåtts.

I Jämtlandsfjällen kommer det att bli storm med nordvästliga vindar mellan 24-28 m/s. I och med den kraftiga vinden kommer det att vara farligt att vistas på fjället.

– Man bör definitiv inte vara på fjället. När det är klass 2-varning är det allvarligt läge, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Risk för skador på byggnader

SMHI skriver att det kommer att vara mycket svårt att gå upprätt och att det i kombination med lös snö kan leda till obefintlig sikt. Vinden i byarna kan uppgå till orkanstyrka. Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för vind i fjällen.

I övriga Jämtland har SMHI utfärdat en klass 2-varning för stormbyar. Det väntas blåsa mellan 24-28 m/s från väst eller nordväst under söndag eftermiddag.

Det innebär en risk för skador på byggnader och risk för kringflygande föremål. Det kan också bli skador på skog och risk för störningar i trafiken, samt när det gäller el och telefon.

E14 kan stängas

Länsstyrelsen i Jämtlands län uppmanar människor som ska ta sig ut på vägarna att klä på sig varmt, åka så tidigt som möjligt på söndagen och att ta god tid på sig att komma dit man ska. Helst ska man undvika att köra under söndagen om man kan ge sig ut under måndagen istället. Det då det finns en stor risk att vägnätet påverkas av stormen. Flera tåglinjer kommer ställas in under söndagen.

I Jämtland har också väg 336 och 322 stängts för trafik. Eventuellt kommer delar av E14 att stängas av.

”Kan vara farligt ute”

– Det är bra att förbereda sig redan innan. Nu vet vi att det kommer att blåsa rejält. Ta in lösa föremål om man har något ute. Det kan blåsa ner takpannor, bli strömavbrott och träd kan falla, säger Nils Holmqvist.

Ska man hålla sig inne? Är det farligt att vara ute när det är en klass 2-varning?

– Man bör inte vara ute i onödan. Gå inte och köp lösgodis om det tar slut. Det kan definitivt vara farligt ute, det kan flyga omkring takpannor i luften. Man kan förvänta sig strömavbrott och störningar, säger meteorologen.

Även i Gävleborg och Dalarna varnar SMHI för hårda vindar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.