Vattenkraftåterbäring bär samhället

Uppdaterad
Publicerad

I Norge får vattenkraftskommunerna återbäring av staten beroende på hur mycket vattenkraft man levererar. Meråker har idag tre stora kraftstationer och en pumpstation. De får årligen cirka 25 miljoner kronor.

– Utan skolan hade Meråker säkert varit en öde plats utan något forum för kontakt med omvärlden. Skolan gör ju att Meråker sätts på kartan, säger 20-åriga Karoline Hansen.

Hon går sista året på skyttelinjen i Meråker. Sammanlagt går drygt 200 elever på Idottssgymnariet här. Ett gymnasium som kommunen kunnat bygga på grund av återbäringspengar från vattenkraften.

– Cirka 25 miljoner per år får kommuen och med de pengarna har vi kunnat utveckla hela bygden, säger Bård Langsåvold ordförande i Meråker kommun.

I Norge får vattenkraftskommunerna återbäring av staten beroende på hur mycket vattenkraft man levererar. Meråker som har cirka 2500 invånare har idag tre stora kraftstationer och en pumpstation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenkraftsåterbäring

Mer i ämnet