Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Bengtsson spår att vi kommer få se en allt mer aktiv vattenkraft, med ett ryckigare mönster, i framtiden. Hör honom berätta om det i klippet. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Vattenregleringsföretagen om vattennivån i Tåsjön: ”Nivån har inte varit lägre än tillåtet”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att boende runt Tåsjön i nordvästra Ångermanland upplevt att vattennivån i sjön varit extremt låg denna sommar, så svarar nu Vattenregleringsföretagen. Nivån har varit låg i sommar, menar företaget – men med marginal inom det tillåtna.

Jonas Bengtsson, vd på Vattenregleringsföretagen, förklarar att det är tillåtet att reglera Tåsjön 6 meter upp och ner, men under sommaren bara 1,5 meter, och det har man hållit sig inom med marginal.

– Jag förstår om de boende runt sjön stör sig på om vattenståndet är lägre än vad de tycker att det borde vara. Om man ser till de senaste 20 åren så har Tåsjön under tio dygn denna sommar varit lägre än någon gång tidigare under den 20-årsperioden, men fortfarande med marginal till lägsta tillåtna, säger Jonas Bengtsson.

Kommer se ett ryckigare mönster

Jonas Bengtsson spår att vi kommer få se en allt mer aktiv vattenkraft, med ett ryckigare mönster, i framtiden.

Historiskt har vattenkraften främst reglerat efter skillnader i förbrukning, det vill säga att hushåll förbrukar mer på dagtid och vardagar än på nätter och helger, men så ser det inte riktigt ut längre.

Hör Jonas Bengtsson berätta mer om det i klippet.

Reglerförmågan allt viktigare

När Sverige ”vaknar upp” på morgonen ökar förbrukningen rejält, och som det ser ut just nu är det främst vattenkraften som möter det behovet, menar Jonas Bengtsson.

– Ökningen av vattenkraften motsvarar en uppstart av tre kärnreaktorer – från 0 till 100 procent – inom loppet av sju timmar. Vattenkraften har fått en allt viktigare roll för att klara balansen i det svenska kraftsystemet.

Bilden visar fördelningen mellan olika kraftslag under onsdag 17 augusti 2022. När Sverige ”vaknar upp” är det främst vattenkraften som möter det behovet menar Jonas Bengtsson på Vattenregleringsföretagen. Foto: Svenska kraftnät

– Oavsett hur stor elproduktion som behövs i framtiden, och vilken mix av produktionskällor vi kommer ha, så ser vi ett ökat behov av vattenkraftens reglerförmåga – att man använder den mer aktivt av och på – än vad man kanske gjort historiskt. Jag törs nog säga att vi kommer se ett mer ryckigt uppträdande i sjöar och vattendrag framöver, säger Jonas Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.