Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vattennivån i Tåsjön har varit ovanligt låg i sommar menar boende runt sjön. Dessutom fastnade Leifs Nilssons båt på land när nivån hastigt sjönk med flera decimeter – hör honom berätta om händelsen i klippet. Foto: Fredrik Lundmark/SVT, privat

Boende kring Tåsjön larmar om låga vattennivåer: ”När jag kom hem stod båten på land”

Uppdaterad
Publicerad

Boende runt Tåsjön i nordvästra Ångermanland upplever att vattennivån i sjön har varit ovanligt låg denna sommar. Dessutom har nivån vid några tillfällen sjunkit väldigt snabbt. Till exempel i början av förra veckan, då nivån sjönk så snabbt att båtar hamnade på land.

Många som bor runt Tåsjön upplever att vattennivån i sjön på senare år varit lägre än normalt under somrarna, men att det i år varit extra dåligt.

– I år är det extremt mycket sämre än det varit förut. Vi kunde inte få ut bryggorna i Norråker förrän i början av juli och just nu är det säkert en meter lägre än normalt, säger Classe Sundqvist.

Båten fast på land

Förrutom att man upplever att vattennivån rent allmänt är lägre i sommar, så sjönk dessutom nivån så snabbt i början av förra veckan att båtar blev fast på land.

Vattennivån i Tåsjön sjönk snabbt i början av förra veckan. Foto: Vattenregleringsföretagen

En som drabbades av den snabba sänkningen var Leif Nilsson i Kyrktåsjö.

– Jag och frun åkte bort i två dagar och när vi kom hem stod båten på land med propellern ner i en sten. Vattennivån hade nog sjunkit med 40-50 centimeter och det tycker jag är alldeles för snabb sänkning, säger Leif Nilsson.

– Svaren vi fått hittills är att kraftbolagen inte har någon skyldighet att hålla vatten i sjön för båtägare. Och när man får bra pris för strömmen så kör de, säger Classe Sundqvist.

Vill få till dialog

– Jag förstår att kraftbolagen nog håller sig inom de regler som finns. Men jag hoppas att vi kan få till en dialog så det kan funka bättre under sommarmånaderna för båt, bad och fiske, säger Leif Nilsson.

– Om de inte tömde sjön så fruktansvärt på våren till exempel, då skulle det ju funka bättre. Nivån kommer aldrig upp i normalt sen under sommaren och då har de ju inget att spela med, säger Classe Sundqvist.   

Se hur Tåsjön såg ut efter den snabba vattentömningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.