Iivari Valli, vd för Vattudalens Fisk, hoppas på en utökning av fiskodlingen. Foto: Fredrik Lundmark, SVT

Vattudalens Fisk: ”Vi vill utöka och bygga slakteri”

Uppdaterad
Publicerad

Vattudalens fisk har odlat fisk på två platser i sjön Dragan i Ströms vattudal i cirka 10 år. I slutet av nästa år går tillståndet ut vid en av platserna, Postviken vid Äspnäs, men företaget har en ambition att förnya tillståndet och dessutom utöka verksamheten.

– Vi har lämnat in en ansökan om att utöka odlingen med 1400 ton per år och dessutom vill vi bygga ett slakteri, säger företagets vd Iivari Valli.

Idag har företagets två odlingsplatser, i Postviken och Linjeviken, tillstånd att använda 1800 ton foder per år vardera. Just nu skickas fisken till ett slakteri på Åland, men målet är altså att bygga ett eget slakteri i närheten av Strömsund. Men då krävs en utökning av odlingen för att det ska vara motiverat menar Iivari Valli.

Året runt

– Man måste ha verksamhet fem dagar i veckan året runt för att det ska vara ekonomiskt hållbart med ett slakteri, så därför vill vi utöka odlingen, säger Iivari Valli. 

Det finns dock kritik mot att odlingsmetoden i öppna kassar har en allt för stor miljöpåverkan på omgivningen. Vattnet tillför stora mängder näringsämnen från fiskfekalier samt från foder som åker genom kassarna.

Hör mer om hur Vattudalens Fisk ser på kritiken samt om planerna på utökad verksamhet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.