Mats Lindahl och byborna i Hillsand är oroliga över hur sjön påverkas. Foto: Fredrik Lundmark, SVT

Oro i Hillsand för fiskodlingens påverkan: ”Vi förstår inte hur nedskitningen kan få fortsätta”

Uppdaterad
Publicerad

Byn Hillsand ligger alldeles intill sjön Dragan, som är den del i Ströms Vattudal där Vattudalens Fisk har sina två odlingar. Det finns en påtaglig oro i byn för vad ett beslut om fortsatt, och till och med utökad odling, skulle betyda.

Oron grundar sig i att man tycker sig ha sett hur sjön påverkats negativt under de cirka 10 år som fiskodlingen funnits. Att dessutom 35 fastigheter i byn tar sitt dricksvatten direkt ur sjön gör inte oron mindre.

– Än så länge bedöms dricksvattnet här som tjänligt, men vi ser ju tecken på att sjön mår allt sämre. Fisket, som förut var väldigt bra, har nästan försvunnit och i sommar upptäcktes algblomning för första gången i sjön. Vi tror ju att det hänger ihop med fiskodlingen och det gör oss oroliga för vad som händer om det får fortsätta. Det säger Mats Lindahl, som har hus i byn.

Hör mer i klippet ovan

Foto: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.