”Vi förhandlar med USA”

Uppdaterad
Publicerad

Landstingens komplicerade tågaffärer i USA riskerar nu att kosta ytterligare pengar. Investerare i USA kräver stärkta säkerheter för affären sedan en amerikansk bank fått sitt kreditbetyg sänkt – och det kommer att kosta pengar.

Gösta Burlin, finansdirektör vid landstinget i Västernorrland bekräftar att det pågår förhandlingar mellan USA och landstingens gemensamma tågbolag Transitio. En delegation från Transitio kommer att försöka hitta en överenskommelse med investerarna i USA.

Kostade miljoner 2008

Landsting skatteplanerar

En liknande situation uppstod vid bankkrisen 2008. Den gången fick landstingen och Transitio skjuta till två miljoner för att lösa knuten.  I värsta fall kan avtalet helt sägas upp vilket kan bli dyrt för de nio landsting som är inblandade i tågaffären. De riskerar att få betala ut 700 miljoner till de amerikanska investerarna i form av skadestånd och processkostnader.

– Vi är inte inblandade i förhandlingarna som sköts direkt av Transitio, säger Burlin.

Hemlighetsmakeri

Han vill inte uppge vilken bank i USA det rör sig om. Den uppgiften har sekretessbelagts av landstingen och Transitio. SVT Mittnytt har begärt ut avtalen mellan de berörda landstingen, Transitio och de amerikanska investerarna men avtalen har inte lämnats ut. De hålls hemliga.

– Visst kan jag förstå att öppenhet är att föredra men vi kan inte yppa några detaljer. Det rör sig om affärssekretess eftersom offentlighet bedöms kunna skada avtalsparterna i USA, säger Burlin.

Sundsvall – Östersund

Västernorrland och Jämtland berörs av tågavtalet via två Reginatåg som trafikerar sträckan Sundsvall – Östersund. De två tågen har anskaffats genom amerikanska leasingavtal med landstingen som ekonomisk garant för finansieringen.

De ingår i en miljardaffär som totalt omfattar 47 tåg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landsting skatteplanerar

Mer i ämnet