Mahdi Husseini, Arash Surosh och Abbas Nouri bor i Åre med tillfälligt uppehållstillstånd. För att ha chans att stanna måste de hitta fast jobb. Foto: SVT

Arash vill stanna i Åre: ”Att få bo här och ett fast jobb – det är allt jag vill ha”

Uppdaterad
Publicerad

Det kom 620 ensamkommande till Jämtlands län 2015. Nu när det gått fem år är runt 300 kvar i länet. Vi träffade Mahdi, Arash och Abbas som bor i Åre kommun – ett tryggt liv, men med pressen att hitta fast anställning.

Livet är egentligen fantastiskt – inget krig, skola och vänner, säger de. Men Mahdi, Arash och Abbas är väl medvetna om kravet på att fixa ett fast jobb efter att de läst in gymnasiebehörighet på Åredalens folkhögskola.

– Det ska, det måste gå, säger Abbas Nouri.

Dagarna fylls med studier, fotboll och extrajobb.

Jobbdrömmar

– Jag jobbar på ett hotell i Åre. Om jag får önska skulle jag vilja arbeta som skådespelare eller frisör. Allt beror på hur livet går, säger Arash Surosh.

Mahdi Husseni letar nytt extrajobb. Han har arbetat som simlärare och på ett äldreboende.

– Jag skulle vilja bli lärare, säger han.

Abbas Nouri tror benhårt på att det kommer att lösa sig, trots att pandemin gör det extra svårt. Han räknar med att få fast jobb inom hemtjänsten.

– Jag jobbar där nu och jag trivs med mina kollegor och de verkar trivas med mig, säger han.

Hopp om permanent uppehållstillstånd

Trots oro och kampen för ett fast jobb så är de hoppfulla. De beskriver hur bra de har det, en trygg vardag med vänner och fotboll.

De har tillfälliga uppehållstillstånd genom gymnasielagen. Kravet för att få ett permanent uppehållstillstånd är alltså ett fast jobb inom sex månader efter utbildningen. Det räcker inte med de extratimmar som Abbas och Arash har idag.

Det finns ett förslag om att kravet i gymnasielagen ska utökas till ett fast jobb inom ett år, men än så länge gäller sex månader.

Hör Mahdi, Arash och Abbas tankar om framtiden i klippet.

Ensamkommande i länet:

620 ensamkommande asylsökande ungdomar kom till Jämtlands län 2015. Idag är cirka 300 av dem kvar i länet. Övriga har utvisats till Afghanistan eller tagit sig vidare till Tyskland eller Frankrike. Cirka 20 ungdomar lever som papperslösa.

Gymnasielagen – 24 november en vattendelare:

  • Personen ska ha ansökt om asyl senast den 24 november 2015.
  • Personen ska ha varit minst 18 år gammal när hen fick sitt första avslag
  • De som kom efter 24 november omfattas inte av gymnasielagen.
  • Kravet för permanent uppehållstillstånd är att ha ett fast arbete inom senast sex månader efter gymnasieutbildningen.
  • Det finns ett förslag om att utöka tiden för att få ett fast arbete till ett år.

Det finns cirka 300 ensamkommande ungdomar kvar i länet. Här bor de:

Berg: 27

Bräcke: 23

Härjedalen: 20

Krokom: ej svarat

Ragunda: 9

Strömsund: ej svarat

Åre: ej svarat

Östersund: 120

Lagen trädde i kraft den 1 juli 2018 och innebar att ensamkommande som fått avslag på sin asylansökan får en ny möjlighet till uppehållstillstånd om de inleder studier.

De som får uppehållstillstånd får stanna i Sverige i 13 månader med möjlighet till förlängning om de studerar vidare på gymnasial nivå.

En person som fullföljt sin gymnasieutbildning har sex månader på sig att hitta ett jobb. Om personen gör det går det att ansöka om permanent uppehållstillstånd.

För att få permanent uppehållstillstånd ställs en rad krav. Anställningen ska vara varaktig och möjliggöra försörjning under en längre tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ensamkommande i Jämtlands län

Mer i ämnet