Urban Widholm är en av initiativtagarna till en insamling för de asylsökande Foto: SVT

Vill att flyktingar ska stanna – startar insamling

Uppdaterad
Publicerad

Det har startats en insamling för att försöka lösa boende till de flyktingar som riskerar att flyttas från boenden i Åre kommun.

Migrationsverket ska avveckla asylboenden på flera ställen i länet. Totalt ska 334 personer ska flyttas till något annat boende, när antalet platser ska minskas. 260 av dessa asylsökande finns på Continental Inn och Kallgården i Åre kommun.

Nu jobbas det för högtryck i Åredalen för att hitta sätt för de asylsökande att stanna i bygden.

– Nu har vi kniven på strupen, säger Urban Widholm, en av initiativtagarna till en insamling till förmån för boende för de asylsökande.

Flera av de asylsökande har arbete i området, och därmed har de rätt att stanna kvar. Men boendet är den stora knäckfrågan. Pengarna som samlas in ska användas till att betala privatpersoner som tar in asylsökande hos  sig, eller till hyra.

I Migrationsverkets tidsplan så ska Continental Inn och Kallgården tömmas mellan den 17 oktober och den 4 november, så omflyttningen kan börja redan till veckan. Något som skapat oro bland flyktingarna.

Urban Widholm hoppas att man genom insamlingen kan få in några hundratusen kronor, för asylsökande som har jobb och kan stanna finns det.

– Jag har nog ett 50-tal namn på personer som har arbete och som vill stanna. Så nu gäller det att få in pengar till deras boenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.