I klippet berättar Patrik Jemteborn från Skidskytteförbundet hur det är tänkt att tävlingarna ska kunna genomföras på ett smittsäkert sätt. Foto: SVT

Vill att utländska skidskyttar ska få resa till Östersund – vädjar till regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Skidskytteförbundet har i ett brev till bland annat inrikesminister Mikael Damberg vädjat om ett undantag från det inreseförbud som stoppar flera aktiva skidskyttar från att tävla i Östersund.

Patrik Jemteborn från Skidskytteförbundet menar att det är viktigt att regeringen går dem till mötes för att Sverige ska få ha kvar tävlingarna. Annars väntar ett stort ekonomiskt bortfall.

– Då tror jag att man måste ta ännu ett beslut för att ekonomiskt kompensera både idrottsrörelsen, i det här fallet skidskyttet, och i andra hand destinationen Östersund, säger han.

I klippet berättar Patrik Jemteborn hur det är tänkt att tävlingarna ska kunna genomföras på ett smittsäkert sätt.

Det är oklart när besked från regeringen om begäran beviljas eller inte kommer, men Skidskytteförbundet hoppas på att en dialog ska vara igång under nästa vecka.

Kommunen vädjar till regeringen

Även kommunstyrelsens ordförande Bosse Svensson (C) och kommundirektör Anders Wennerberg har skrivit brev till regeringen och vädjat om ett undantag från det tillfälliga inreseförbudet. I brevet står att de direkta ekonomiska effekterna av en världscup i skidskytte uppgår till cirka 35-40 miljoner kronor för Östersund.

– Vi vill göra allt vi kan för att säkra den här världscupveckan, säger Bosse Svensson till SVT Jämtland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer